Pandemia cu noul coronavirus a schimbat semnificativ stilul de viață cu care eram obișnuiți, provocând un număr important de îmbolnăviri atât în România, cât și la nivel mondial. Formele clinice de COVID-19 pot varia mult, de la absența cvasitotală a simptomelor, până la forme grave, amenințătoare de viață, care necesită spitalizare.
Pe lângă simptomatologia apărută pe parcursul bolii, infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate determina numeroase semne și simptome chiar și după negativarea statusului infecțios. Inclusiv pacienții cu forme ușoare, care au fost în izolare la domiciliu, pot avea de suferit pe termen lung de pe urma infecției cu SARS-CoV-2.
Având în vedere că este o boală multisistemică și poate afecta întregul organism, pe perioada convalescenței pot fi prezente diverse semne și simptome. Printre cele mai frecvente manifestări se numără:
Oboseală;
-
Dispnee (dificultăți de respirație);
Tuse persistentă;
Dureri toracice;
Tulburări gastrointestinale;
Manifestări cardiovasculare.
Toate aceste manifestări necesită o evaluare medicală temeinică și investigații complete, pentru abordarea corectă atât a simptomelor persistente, precum și a potențialelor complicații pe termen lung.
În acest sens, specialiștii SANADOR au conceput un pachet complet de investigații și analize medicale pentru evaluarea post-COVID. Acest pachet cuprinde CT toracic, consulturi de Cardiologie și Pneumologie, teste funcționale (EKG, spirometrie), analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, alături de markeri inflamatori și hemoleucogramă. Evaluarea anticorpilor anti-SARS CoV-2 neutralizanți, monitorizarea parametrilor analizelor și a funcțiilor organice – hepatică și renală sunt alte investigații incluse în pachet, necesare medicului pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate a, în vederea unei recuperări favorabile după infecția cu SARS-CoV-2.
Consultul cardiologic se recomandă în special pacienților care au trecut prin forme medii și severe ale bolii. Astfel de pacienți pot dezvolta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și de afectarea coagulării. Totuși, și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică completă.
Având în vedere că afectarea pulmonară este cea mai frecventă complicație în infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru evaluarea capacității pulmonare se recomandă efectuarea spirometriei de către toți pacienții care au suferit de COVID19, în special cei care au avut forme medii și grave.
Pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR poate fi accesat la prețuri speciale.