Diagnosticarea din timp a unor afecțiuni este esențială pentru stabilirea tratamentului corespunzător și pentru prevenirea eventualelor complicații. Pentru ca acest lucru să fie posibil, sunt necesare controale periodice la medic și efectuarea unor investigații de rutină.
Sandu, în vârstă de 68 de ani, este unul dintre oamenii pentru care sănătatea este mai presus de orice. Bărbatul suferă de diabet, astfel încât vizitele regulate la medic au devenit de mult timp o rutină. Deși nu avea vreun simptom și se simțea bine, Sandu a decis să facă un set complet de analize, inclusiv o testare PSA - antigenul specific prostatic. Rezultatul acestei investigații avea să îl ia prin surprindere: valorile PSA le depășeau cu mult pe cele normale, fapt care indica o afecțiune a prostatei.
La recomandarea medicului curant, Sandu a făcut și o biopsie de prostată, un examen CT și un RMN. Pentru că rezultatele nu au fost concludente, bărbatul și-a făcut o programare la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urolog, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.
După consultul de specialitate și o anamneză minuțioasă, medicul i-a recomandat o nouă evaluare imagistică, prin rezonanță magnetică multiparametrică de prostatei, de altfel cea mai nouă examinare de acest tip, și o biopsie prostatică de fuziune (fusion biopsy). Rezultatele acestor investigații au arătat că Sandu suferea de cancer de prostată în stadiu incipient.
Pacientul avea nevoie de operație la prostată prin prostatectomie radicală, pentru îndepărtarea completă a glandei afectate de cancer. Nu a mai stat pe gânduri și a acceptat recomandarea Conf. Dr. Constantin Gîngu, care a realizat în cazul său o operație robotică la prostată. Această procedură este minim invazivă și asigură numeroase avantaje pacientului – recuperare rapidă, risc redus de complicații și durată scurtă de spitalizare, comparativ cu operația clasică, prin abord deschis. În plus, chirurgia robotică urologică permite incizii mult mai fine și mai precise, astfel încât funcția urinară și funcția sexuală a pacientului nu sunt afectate.
Intervenția s-a desfășurat la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator bine dotat, cu ajutorul celui mai avansat robot chirurgical existent în acest moment în lume – da Vinci Xi. Totul a decurs fără probleme, iar pacientul s-a recuperat ușor și a fost externat la scurt timp după operație. În prezent, pacientul se simte foarte bine, revine periodic la control și are grijă în continuare de sănătatea sa.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale prostatei au acces la consulturi de specialitate și la investigații specifice, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, operațiile sunt efectuate în condiții de maximă siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, de chirurgi experimentați. În funcție de indicație, intervențiile pot fi realizate atât clasic, cât și minim invaziv, chirurgia robotică fiind prima intenție de tratament în prostatectomia radicală, în cazuri atent selecționate. Postoperator, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Terapie și Anestezie Intensivă din Spitalul Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență.