Stilul de viață agitat și dezechilibrat, consumul în exces de alcool și de alimente bogate în grăsimi saturate, dar și infecțiile cu virusuri hepatitice cresc riscul de cancer la ficat. Din această cauză, în ultimii ani, incidența acestei afecțiuni oncologice a înregistrat un trend ascendent.
De cele mai multe ori, semnele și simptomele unui ficat bolnav, cum sunt icterul, greața și vărsăturile, oboseala persistentă, durerile abdominale și scăderea bruscă în greutate, apar abia în stadiile avansate ale afecțiunii. Din fericire, chiar și în această situație, cancerul hepatic poate fi tratat cu rezultate bune dacă pacientul se adresează unui centru medical specializat, unde poate beneficia de metode moderne de tratament.
După confirmarea diagnosticului de cancer, prin biopsie hepatică, tratamentul este stabilit personalizat pentru fiecare caz în parte, în funcție de stadiul afecțiunii și de starea generală de sănătate a pacientului. Pentru obținerea celor mai bune rezultate, tratamentul cancerului hepatic trebuie să fie multimodal. În funcție de recomandarea formulată de Comisia oncologică multidisciplinară, tratamentul poate include o intervenție de rezecție hepatică și tratament oncologic – terapie țintită, chimioterapie, chemoembolizare sau radioterapie.
Rezecția hepatică sau hepatectomia este o intervenție chirurgicală prin care medicul îndepărtează porțiunea de ficat afectată de cancer. Orice operație la nivelul ficatului necesită o echipă chirurgicală deosebit de experimentată și acces la tehnologie de ultimă generație, din cauza complexității anatomice a acestui organ. Totodată, îngrijirile avansate asigurate de medicii specializați în anestezie și terapie intensivă sunt esențiale pentru recuperarea pacienților supuși unor intervenții chirurgicale deosebit de complexe, cum sunt rezecțiile hepatice.
În anumite situații, rezecțiile hepatice pot fi realizate prin abord minim invaziv, laparoscopic sau robotic, care permit o recuperare mai rapidă a pacientului și implică un risc redus de complicații. Metoda chirurgicală este stabilită în funcție de specificul fiecărui caz în parte, astfel încât țesutul afectat de cancer să fie îndepărtat complet, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică, pentru a preveni recidiva tumorală și metastazele.
La Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru screeningul, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor hepatice, precum cancer hepatic, ficat gras sau steatoză hepatică, abces sau chist hepatic, dar și pentru boli ale pancreasului și căilor biliare.
Intervențiile de rezecție hepatică, atunci când sunt indicate, se desfășoară la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul specialiștilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Echipa chirurgicală specializată în chirurgie hepatică de la Spitalul Clinic SANADOR este deosebit de experimentată, realizând cu succes intervenții complexe, unele în premieră națională, precum primul transplant hepatic de la un donator viu din sistemul medical privat din România și prima recoltare asistată laparoscopic a părții de ficat provenită de la donator.
În completarea tratamentului chirurgical pentru cancerul hepatic, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte, pacienții au acces la diferite proceduri moderne de tratament oncologic, la Centrul Oncologic SANADOR.