Sărbătorile de iarnă, mult așteptate de fiecare dintre noi, dar mai ales de către cei mici, ne bat la ușă. Urmează o perioadă încărcată de bucuria revederii cu cei dragi, de mese îmbelșugate și de relaxare. Pentru a păstra magia sărbătorilor, este bine să acordăm atenție unor aspecte importante, precum alimentația echilibrată, limitarea consumului de alcool, respectarea recomandărilor medicale în cazul afecțiunilor cronice și precauția în ceea ce privește practicarea sporturilor de iarnă sau expunerea la temperaturi foarte scăzute.
Chiar și în aceste condiții însă, o urgență medicală poate apărea în orice moment. Anumite obiceiuri și tradiții alimentare, specifice sărbătorilor de iarnă, pot conduce la apariția unor urgențe digestive, precum colecistită, exacerbări ale ulcerelor gastroduodenale, gastrită, gastroenterocolită sau pancreatită. Pentru a evita astfel de neplăceri, medicii recomandă ca preparatele de sărbători să fie consumate cu moderație, în cantități mici și fără combinații care duc la o digestie greoaie. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool în exces.
Grijă sporită în această perioadă trebuie să aibă și persoanele cu afecțiuni cronice, precum boli cardiovasculare, pulmonare sau diabet zaharat. Pe fondul unui exces alimentar sau al expunerii la temperaturi foarte scăzute, acestea se pot confrunta cu agravări ale simptomatologiei, care să necesite prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe.
Iubitorii sporturilor de iarnă trebuie să fie, de asemenea, foarte atenți la activitățile desfășurate, deoarece pot suferi diferite traumatisme, cum ar fi o luxație sau o fractură. Însă astfel de accidentări se pot întâmpla și în orașe, în contextul poleiului sau al zăpezii care se acumulează pe trotuare sau pe carosabil.
În astfel de situații, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din România. Toate cazurile sunt tratate cu maximă atenție de o echipă de medici urgentiști foarte bine pregătiți și cu experiență în gestionarea chiar și a celor mai complexe urgențe medicale sau chirurgicale.
Pentru stabilirea unui diagnostic corect în timp optim, medicii au la dispoziție nonstop investigații imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, dar și posibilitatea de efectuare a analizelor prin protocolul point-of-care, direct la patul bolnavului.
Dacă este necesar, pacienții beneficiază la Spitalul Clinic SANADOR și de consultații de specialitate, datorită celor 26 de linii de gardă care funcționează permanent, printre care se numără gastroenterologie, ortopedie și traumatologie, pediatrie, medicină internă, chirurgie generală, chirurgie cardiovasculară, anestezie și terapie intensivă.
Pacienții care nu se pot deplasa singuri la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR pot apela Serviciul de Ambulanță SANADOR, care deține flotă proprie de ambulanțe și dispecerat propriu (021.9699), care funcționează nonstop, în acest fel asigurând cele mai bune îngrijiri prespitalicești de urgență, precum și transport specializat la spital.