Video „Ordonanța trenuleț”, adoptată luni. Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor și cum arată noua listă a tăierilor pregătită de coaliție

Data actualizării: Data publicării:
INSTANT_ACORD_COALITIE_004_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Reprezentanții coaliției proeuropene: Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian (liderul grupulului parlamentar al minorităţilor naţionale) | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Coaliția a încheiat sâmbătă discuțiile despre „ordonanța trenuleț”. În lipsă de bani la buget, Guvernul ar putea tăia beneficiile acordate studenților, la transportul cu trenul, și profesorilor, pentru materialele didactice. Companiile de stat ar urma să fie obligate să își mărească tarifele, dar se discută din nou modificări în privința concediilor medicale, care ar putea fi plătite cu mai puțini bani.

ACTUALIZARE 14.31: Partidele pro-europene au mai decis să amâne reorganizarea instituţiilor până pe 30 iunie 2025. Conform legii, ea trebuia să înceapă de la 1 ianuarie. 

Se schimbă din nou și regulile pentru acordarea voucherelor de vacanță. Acestea se vor da în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariul să fie până în 8.000 de lei, iar serviciile turistice să coste cel puțin 1.600 de lei. Practic, bugetarii vor fi nevoiți să vină cu cel puțin jumătate din banii de vacanță dacă vor să beneficieze de voucher.

ACTUALIZARE 14.28: Studenţii vor beneficia de o reducere de 90% pentru abonamentele la metrou. În cazul trenurilor, aceştia vor avea o reducere de 90% doar între domiciliu şi facultate.

ACTUALIZARE 14.16: Coaliția a decis să nu mai reducă indemnizația pentru concediul medical, așa cum hotărâse inițial. Aceasta rămâne la nivelul din prezent de 75%.

ACTUALIZARE 14.12: Salariile bugetarilor vor rămâne plafonate la nivelul lunii noiembrie 2024. Printre cei afectaţi se regăsesc şi angajaţii Metrorex care primiseră o mărire a salariilor de 1.050 de lei. Aceasta va fi anulată. 

ACTUALIZARE 14.04: Conform surselor Digi24, coaliția a decis ca depășirea țintei de deficit de 5% să provină din:

  • majorări salariale în sectorul bugetar (medici și personal sanitar, profesori, poliție, armată) - 18,1 miliarde
  • pensii și compensări la energie - 13,1 miliarde
  • investiții - 19 miliarde
  • cheltuieli cu bunuri și servicii în sănătate - 11,4 miliarde
  • subvenții - 3,2 miliarde.

ACTUALIZARE 13.56: Se modifică din nou subvențiile pentru partide. Rămâne în continuare plafonul de 0,04% din PIB, dar subvenția totală pentru 2025 va fi cu 25% mai mică față de cea din 2024.

ACTUALIZARE 13.51: Ordonanța trenuleț va fi adoptată de guvern luni, 30 decembrie. În ce privește înghețarea pensiilor, coaliția va discuta subiectul odată cu formarea bugetului pe anul viitor. Deocamdată, variantele discutate de partide sunt de acordare a unui ajutor pentru pensiile mici și medii sau o creștere a pensiilor în a doua parte a anului. Conform surselor Digi24, ordonanța trenuleț prevede și o majorare a indemnizațiilor pentru văduvele de război, veterani, invalizi.

ACTUALIZARE 13.47: Coaliția partidelor pro-europene au decis ca legea bugetului pentru 2025 să fie intre la vot într-o sesiune extraordinară în Parlament în luna ianuarie, conform unor surse Digi24. Totodată, în prima ședință de Guvern din ianuarie urmează să fie adoptat și calendarul pentru alegerile prezidențiale. Cel mai probabil scenariu este ca ele să fie organizate pe 23 martie (primul tur) respectiv 6 aprilie (al doilea tur). 

ACTUALIZARE 13.26: Conform surselor Digi24, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale din 2025 să aibă loc pe 23 martie (primul tur) și 6 aprilie (al doilea tur).

ACTUALIZARE 13.11: Ședința coaliției s-a încheiat. Liderii partidelor urmează acum să discute cu reprezentanții sindicaliștilor și patronatelor prezenți la guvern despre măsurile din ordonanța trenuleț. 

ACTUALIZARE 11.05: A început ședința coaliției. Liderii PSD, PNL și UDMR se întâlnesc la Palatul Victoria pentru a discuta despre ordonanța trenuleț.

Conform surselor Digi24, la discuții participă Sorin Grindeanu, Marian Neacșu și Marcel Ciolacu din partea PSD. Din tabăra liberalilor participă Ilie Bolojan și Dan Motreanu, în timp ce UDMR sunt reprezentați de Kelemen Hunor și Tanczos Barna.

 

Lista tăierilor pregătite de coaliție stârnește reacții dure din partea tutuor categoriilor vizate de măsurile de austeritate. Studenții, hotelierii și cadrele medicale amenință cu grevă și proteste dacă guvernanții vor lua măsurile propuse în proiectul ordonanței din ședințele Coaliției. Calcule se fac și astăzi la guvern. Deocacamdată, pe lângă înghețarea pensiilor și a salariilor din sistemul public, ar putea fi redusă indemnizatia de concediu medical, de la 75% la 65%, dar și limitarea voucherelor de vacanță la maximum 800 de lei.

În urmă cu o zi, PSD, PNL și UDMR au discutat peste cinci ore la Palatul Victoria fără a ajunge la o variantă finală a ordonanței trenuleț.

Principalele măsuri care sunt discutate pentru a fi incluse în ordonanța trenuleț, pe lângă înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor:

  • Concediile medicale - se va deconta doar 65% din salariu, nu 75% cât este acum
  • Tăierea primelor didactice pentru profesori - Aceștia au primit vouchere în valoare de 1.500 lei pentru materiale didactice și ar putea să nu îi mai primească de la 1 ianuarie 2025
  • Decontarea transportului pentru studenți: în prezent li se decontează 90% din valoarea biletelor, atât pentru tren, cât și pentru metrou, pentru metrou li se va deconta doar 50%, iar pentru tren 90% doar pe traseul de acasă până la facultate.
  • Companiile de stat vor fi obligate să majoreze prețurile serviciilor, cel puțin cu rata inflației pe anul 2024, dacă nu au crescut deja crețurile mai mult decât inflația în acest an.
  • Suspendarea decontării cheltuielilor pentru familiile care solicită să li se repatrieze rudele decedate în străinătate. Ministerul de Externe va putea să deconteze niște bani în cazul în care consideră o situație de urgență sau că familia respectivă nu poate să susțină integral cheltuielile.
  • Scăderea numărului de secretari de stat cu circa 50%. În prezent sunt peste 200.
  • Tăierea banilor pentru partidele politice: se va scădea procentul alocat din PIB la maximum 0,01%, față de o,04% cât este acum
  • Reducerea cu circa 25% a numărului de agenții
  • Limitarea cheltuielilor cu mobilierul și mașinile pentru instituțiile statului

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Doliu în lumea filmului la final de an. A murit actrița iubită de milioane de români
Digi FM
Halle Berry, fabuloasă în costum de baie cu un decolteu amețitor, la 58 de ani: „Nu mă pot decide dacă vreau...
Pro FM
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
CV-ul lui Gigi Becali, șters de pe pagina Parlamentului. Detaliile neștiute despre primul său mandat
Newsweek
OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Digi FM
Ce crede Nicușor Dan despre Călin Georgescu: "Cel mai grav este că pune în discuţie apartenenţa noastră la...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în Barbados. Imaginile cu cei doi au făcut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...