Consultantul fiscal Gabriel Biriș a comentat la Digi24 „ordonanța trenuleț” pregătită de guvern pentru a reduce deficicitul. El consideră că măsurile propuse de executiv sunt „aproape normale” și atrage atenția că este vorba de înghețări ale creșterilor și nu tăieri. De asemenea, el critică noua formă a voucherelor de vacanță, pe care le consideră drept „o mare mizerie”.
Întrebat cum vede ordonanța pregătită de guvern, Gabriel Biriș a notată că ea este „aproape normală”.
„În momentul de față nu vorbim de tăieri. Vorbim de înghețarea creșterilor. În contextul în care anul aceste închidem cu un deficit peste 8% generat în cea mai mare parte de creșterea cheltuielilor cu pensiile și salariile bugetarilor, era inevitabil ca aceste creșteri să fie oprite. (...) Faptul că nu mai cresc nu înseamnă că taie. Faptul că nu ne puterm permite să plătim nivelul acesta de pensii și salarii - sunt multe știu, poate suna fără suflet, dar nu ne putem permite. Cheltuielile acestea au crescut iresponsabil de mult în ultima perioadă. Noi am atras atenția că nu putem duce o asemenea povară.
Consultantul a criticat apoi voucherele de vacanță pentru bugetari, explicând că buzunarele proprietarilor de hoteluri din România sunt „doldora” de bani.
„Vreau să atrag atenția asupra unei măsuri care mi se pare o mare mizerie. Chestia cu voucherele de vacanță. Întâi au zis că o elimină, apoi au intervenit lobby-urile marilor propietari de hoteluri. Au zis că o reduc la jumătate și acum au ajuns la o soluție care înseamnă aceiași bani în buzunarele deja doldora de bani a proprietarilor de de hoteluri din România. Adică voucherul rămâne 1.600 de lei dar 800 de lei îi suportă angajații. Astfel de abordări în politica bugetară trebuie să dispară. Sectorul ăsta a determinat de-a lungul timpului foarte multe incoerenţe”.
Gabriel Biriș mai notează că voucherele de vacanță au determinat creșterea prețurilor la cazările de vacanță.
„Voucherele de vacanță, n-am văzut niciun studiu de impact. Singurele efecte evidente sunt creșterea prețurilor la cazare și în special la vacanțe. De ce? Dacă ai clienți captivi care vin cu vouchere de stat, normal că nu mai contează cât costă. Prețurile mari nu ne-a ajutat pe niciunul”.
Sindicaliștii amenință cu proteste
De cealaltă parte, liderii de sindicat au declarat după întâlnirea de sâmbătă de la Guvern că „încă sunt probleme” în legătură cu „ordonanța trenuleț” și amenință cu proteste. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, susține că așteaptă să vadă forma finală a Ordonanței și arată că, cel mai devreme, protestele bugetarilor pot fi organizate în februarie.
„Încă avem probleme (...) Ordonanța aduce două probleme pentru cetățeanul simplu: pensii sau ajutoare sociale, iar pentru salariat prin reducerea veniturilor salariale, dar nu afectează decidenții politici”, a fost concluzia liderului Cartel Afla, Bogdan Hossu, după discuțiile de sâmbătă de la Guvern.
Hossu a amenințat cu proteste ale bugetarilor, organizate cel mai devreme în luna februarie.
Coaliția de guvernare s-a pus de acord asupra variantei finale a măsurilor de austeritate care vor fi adoptate luni într-o ordonanță de urgență, arată surse politice pentru Digi24. Aceasta conține măsuri pentru frânarea cheltuielilor statului printre care se regăsesc suspendarea angajărilor la stat, înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor, sau eliminarea primelor și bonusurilor pentru bugetari. Pensionarii cu venituri mici și medii ar putea primi însă un ajutor punctual, mai arată sursele digi24.
Editor : I.B.