Benjamin Netanyahu a fost supus unei operații de extirpare a prostatei. Care este starea premierului israelian

Data publicării:
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a fost supus cu succes unei intervenţii chirurgicale, duminică, pentru a i se înlătura prostata. Procedura a avut loc în contextul în care Netanyahu gestionează mai multe crize, inclusiv războiul din Gaza şi procesul său pentru presupusă corupţie, relatează AP.

Netanyahu, care a avut o serie de probleme de sănătate în ultimii ani, s-a străduit foarte mult să îşi consolideze imaginea publică de lider sănătos şi energic. În timpul procesului său din această lună, el s-a lăudat că lucrează 18 ore pe zi, însoţit de o ţigară. Dar, în calitate de cel mai longeviv lider al Israelului, un asemenea volum de muncă epuizant pe parcursul a 17 ani la putere i-ar putea afecta sănătatea, notează News.ro.

Netanyahu, în vârstă de 75 de ani, se numără printre liderii mondiali mai în vârstă, alături de preşedintele american Joe Biden, în vârstă de 82 de ani, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, preşedintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, în vârstă de 79 de ani, şi Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, care au fost ţinta atenţiei din cauza vârstei lor şi a problemelor de sănătate.

Cea mai recentă afecţiune a lui Netanyahu este frecventă la bărbaţii în vârstă, dar procedura are unele repercusiuni.

Judecătorii care supervizează procesul său au acceptat duminică o cerere din partea avocatului său de a anula trei zile de mărturii programate pentru această săptămână. Avocatul Amit Hadad a susţinut că Netanyahu urma să fie sedat complet pentru procedură şi spitalizat pentru „un număr de zile”.

Centrul Medical Hadassah din Ierusalim a anunţat duminică seară că procedura a fost finalizată cu succes şi că premierul s-a trezit.

Netanyahu le-a mulţumit medicilor săi. Biroul său a declarat că era „pe deplin alert” şi că a fost dus într-o unitate de recuperare subterană fortificată împotriva unor potenţiale atacuri cu rachete. Netanyahu ar trebui să rămână în spital pentru mai multe zile de observaţie.

Ministrul justiţiei, Yariv Levin, un aliat apropiat, a fost prim-ministru interimar în timpul operaţiei.

Cu o miză atât de mare, sănătatea lui Netanyahu în timp de război este o preocupare atât pentru israelieni, cât şi pentru întreaga lume.

O perioadă turbulentă în regiune

În calitate de lider al Israelului, Netanyahu se află în centrul evenimentelor globale majore care schimbă Orientul Mijlociu. Având în vedere ritmul ameţitor din ultimele 14 luni, incapacitatea de a acţiona chiar şi pentru câteva ore poate fi riscantă.

Netanyahu se va afla în spital într-un moment în care mediatorii internaţionali presează Israelul şi Hamas să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza şi în timp ce luptele dintre Israel şi rebelii houthi din Yemen susţinuţi de Iran se intensifică.

Problemele legate de prostată sunt frecvente şi, în multe cazuri, uşor de tratat. Cu toate acestea, procedura afectează imaginea viguroasă a lui Netanyahu într-un moment în care acesta ar dori mai mult ca oricând să se arate puternic, atât în faţa unui public israelian care se confruntă cu ameninţări constante, cât şi în faţa duşmanilor Israelului, care caută să scoată la iveală slăbiciunile acestuia.

Probleme de sănătate anterioare, inclusiv o afecţiune cardiacă
Netanyahu insistă că este într-o stare excelentă de sănătate. Biroul său difuzează imagini cu el vizitând zone de război în echipament de protecţie complet, flancat de ofiţeri militari, sau întâlnindu-se cu oficiali ai apărării pe dealuri bătute de vânt, în ochelari de soare şi jachete pufoase.

Dar această imagine a fost spulberată anul trecut, când medicii lui Netanyahu au dezvăluit că acesta suferă de o afecţiune cardiacă, o problemă despre care se pare că ştia de mult timp, dar pe care a ascuns-o publicului.

La o săptămână după un leşin, lui Netanyahu a i s-a montat un pacemaker pentru a-i controla bătăile inimii. Abia atunci personalul de la Centrul Medical Sheba a dezvăluit că Netanyahu suferă de ani de zile de o afecţiune care poate provoca bătăi neregulate ale inimii.

Dezvăluirea a venit în contextul în care Netanyahu se confrunta cu proteste anti-guvernamentale masive. Vestea despre o problemă cardiacă cronică a alimentat şi mai mult furia şi neîncrederea în timpul polarizării politice extreme din Israel.

Anul trecut, Netanyahu a fost dus de urgenţă la spital pentru ceea ce medicii au spus că este probabil deshidratare. El a rămas internat peste noapte, ceea ce a dus la amânarea şedinţei săptămânale a Cabinetului.

În acest an, Netanyahu a fost supus unei operaţii de hernie, în timpul căreia a fost sub anestezie totală şi inconştient. Levin a fost prim-ministru interimar în timpul operaţiei.

Recuperarea poate fi rapidă

Potrivit biroului lui Netanyahu, liderul israelian a fost diagnosticat miercuri cu o infecţie a tractului urinar cauzată de o mărire benignă a prostatei. Infecţia a fost tratată cu succes cu antibiotice, însă medicii au declarat că operaţia era necesară în orice caz.

Complicaţiile cauzate de mărirea prostatei sunt frecvente la bărbaţii cu vârste cuprinse între 70 şi 80 de ani, a declarat pentru Radioul Armatei Israeliene Dr. Shay Golan, şeful serviciului de urologie oncologică de la Centrul Medical Rabin din Israel. Golan a vorbit în termeni generali şi nu a fost implicat în îngrijirea sau tratamentul lui Netanyahu.

El a spus că o prostată mărită poate bloca golirea corespunzătoare a vezicii urinare, ducând la o acumulare de urină care poate duce la o infecţie sau la alte complicaţii. După tratamentul medicamentos, medicii pot recomanda o procedură de îndepărtare a prostatei pentru a preveni blocajele viitoare, a spus Golan.

În cazul lui Netanyahu, deoarece prostata nu este canceroasă, Golan a declarat că medicii au efectuat probabil o intervenţie chirurgicală endoscopică, realizată prin introducerea de instrumente mici într-o cavitate a corpului, mai degrabă decât prin efectuarea de tăieturi chirurgicale în abdomen pentru a ajunge la prostată.

Procedura durează aproximativ o oră, a spus Golan, iar recuperarea este rapidă. El a spus că, în afară de utilizarea cateterului timp de una până la trei zile după procedură, pacienţii se pot întoarce la activitatea normală fără limitări semnificative.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unor vloggeri români după ce au vizitat cea mai săracă țară din lume. ”Salariul este de...
Digi FM
El are 53, soția, 46, dar arată grozav la plajă și se distrează ca adolescenții. Mark Wahlberg și Rhea...
Pro FM
Oana Radu, cerută în căsătorie pe final de 2024. Cu un an în urmă divorța, acum e din nou îndrăgostită și...
Film Now
Cele mai apreciate filme din cariera stelară a lui Meryl Streep. Top 5 pelicule care i-au cucerit pe fani
Adevarul
Șoferii care au stat blocați 5 ore în parcarea unui mall s-au luat la bătaie: „Oamenii au devenit cu adevărat...
Newsweek
800.000 de pensii tăiate de la 1 ianuarie. Care pensionari pierd sute de lei începând de astăzi?
Digi FM
Foto Heather Graham și-a încheiat anul în costum de baie, înconjurată de zăpadă. Actrița împlinește 55 de ani...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025