În urmă cu un deceniu, Congresul american era cât pe ce să aprobe o lege care le-ar fi dat șansa aproape tuturor celor 11 milioane de imigranți ilegali care trăiesc în SUA să devină cetățeni americani. Acum, țara este aproape să lanseze ceea ce ar putea fi cel mai mare efort de deportare în masă din istoria Americii, scrie Foreign Policy. Dacă Donald Trump își va duce la capăt planurile, misiunea sa va transforma fenomenul imigrației pentru multe generații de acum înainte – și nu doar în SUA, ci în aproape toată lumea.
„Știm cine sunteți și vom veni după voi”, a spus Thomas Homan la o zi după ce președintele ales Donald Trump l-a numit „țar al frontierelor”, responsabil de securitatea graniței și de expulzarea imigranților neautorizați. Homan a promis că va desfășura „cea mai mare operațiune de deportare pe care țara aceasta a văzut-o vreodată”.
Din anii '60 și până în prezent, cele mai multe economii dezvoltate, cu excepția Japoniei, și-au deschis granițele tot mai mult în fața valurilor de imigranți.
În SUA, procentul populației născute în afara granițelor a crescut de la mai puțin de 5% în 1970 la aproape 15% în prezent. În Marea Britanie, aceeași cotă a crescut de la 6% la 16%.
Dar în secolul XXI, lucrurile s-au schimbat. În anii '2000, Congresul american a încercat de mai multe ori să adopte o lege care ar fi legalizat imigranții neautorizați care locuiau de mult timp în SUA, așa cum s-a întâmplat și în timpul administrației lui Ronald Reagan în 1986. De fiecare dată, eforturile au eșuat – cel mai recent, în 2014.
În ultimii 10 ani, atât Statele Unite, cât și Europa s-au confruntat cu o serie de crize legate de valurile de imigranți de la granițe.
Numărul de migranți care au fugit din țările lor din cauza războaielor, violențelor sau a colapsului economic s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la aproape 120 de milioane de oameni.
În Europa, partidele populiste care au o agendă anti-imigranți au început să fie votate de tot mai mulți oameni. Chiar și țări care în mod istoric au acceptat un număr mare de imigranți, precum Canada și Australia, au devenit mai prudente și au strâns tot mai mult lațul.
„America este pentru americani și doar pentru americani”
Dar nicio altă țară nu și-a schimbat complet direcția atât de brusc precum Statele Unite. Trump se va întoarce la Casa Albă cu ceea ce el consideră a fi un mandat pentru expulzarea tuturor imigranților neautorizați, inclusiv milioane de persoane care au ajuns în țară în ultimii patru ani și au primit statut legal temporar din partea programelor mai generoase ale administrației Biden.
Numirea lui Homan arată cât de serios tratează Trump problema imigrației. Homan activează în acest domeniu de patru decenii – în rol de director interimar al Serviciului de Control al Imigrației și Vămilor (ICE) din SUA, în timpul primului mandat al lui Trump, Homan a fost arhitectul controversatei politici prin care părinții imigranți au fost separați de copii când treceau ilegal granița cu Mexicul.
Noul șef-adjunct pentru politică din cabinetul lui Trump, Stephen Miller, a petrecut ultimii 15 ani învățând tot ce se poate despre legile imigrației din SUA ca să le poată folosi în scopul implementării unei agende xenofobe.
La mitingul lui Trump din Madison Square Garden de la finalul lunii octombrie, Miller le-a spus susținătorilor din public că „America este pentru americani și doar pentru americani”.
Guvernatoarea Kristi Noem, care a fost nominalizată de Trump la conducerea Departamentului de Securitate Internă (DHS), și-a trimis trupele din statul pe care îl reprezintă, Dakota de Sud, la granița cu Mexicul ca să îi oprească pe imigranții care încearcă să intre în SUA.
Barack Obama a deportat în primul mandat de două ori mai mulți imigranți decât Donald Trump
În ciuda retoricii agresive, Trump nu a luat măsuri extrem de drastice cu privire la problema imigranților în primul său mandat. Deși a oprit aproape complet influxul de refugiați veniți de peste granițe, a luat măsuri pentru limitarea imigrației legale și a consolidat securitatea la granița cu Mexicul în timpul pandemiei de Covid-19, administrația lui Trump nu a făcut aproape nimic ca să îi expulzeze pe imigranții ilegali prezenți deja în țară.
Numărul total de deportări din primii săi patru ani ca președinte s-a ridicat la 1,5 milioane – de două ori mai mic decât numărul de deportări înregistrate în timpul primului mandat al lui Barack Obama și cam la egalitate cu deportările din al doilea mandat al lui Obama și din cei patru ani ai administrației Biden.
Cum ar arăta procesul de deportări în masă? Dacă Congresul nu schimbă legile în vigoare, o creștere masivă a numărului de deportări pare improbabilă.
În primul mandat al lui Trump, un singur raid de mare amploare a fost desfășurat pentru găsirea imigranților neautorizați care lucrează în SUA. 700 de imigranți au fost arestați și unii dintre ei deportați, dar cei care i-au angajat nu au pățit nimic.
Multe dintre fabricile și fermele din state precum Mississippi, unde a avut loc raidul, duc lipsă de forță de muncă și continuă să angajeze imigranți veniți ilegal în America.
Mulți dintre donatorii cei mai bogați care l-au sponsorizat pe Trump se bazează pe lucrători din străinătate, inclusiv imigranți neautorizați, și cel mai probabil nu vor dori ca Trump să desfășoare și mai multe astfel de raiduri.
„Dacă nu vor să ne ajute, să se dea din calea noastră pentru că venim”
„Dacă orașele sanctuare nu vor să ne ajute, atunci să se dea din calea noastră pentru că venim”, a amenințat Homan într-o intervenție la Fox News. Miller a vorbit și el despre trimiterea de trupe ale Gărzii Naționale din statele republicane pentru a-i asista pe agenții ICE din statele democrate, ceea ce ar putea declanșa confruntări fără precedent între statele americane.
Trump a amenințat săptămâna aceasta că ar putea declara stare de urgență națională pentru a folosi puterile acordate președintelui de către Congres ca să expulzeze cât mai mulți imigranți ilegali cu ajutorul armatei.
Dacă SUA încep expulzările în masă, guvernele populiste din alte părți ale lumii vor fi încurajate să ia la rândul lor măsuri mult mai draconice.
Dacă acest efort se dovedește a fi prea greu de implementat de către Trump, dezbaterea politică în SUA se va întoarce în același loc unde a fost de decenii bune încoace: cum poate America să asigure un nivel adecvat de securitate la graniță, în timp ce continuă să primească noi imigranți ce sunt benefici pentru economie – și cum autoritățile vor ignora în mare parte situația a milioane de imigranți neautorizați care au venit în țară și s-au stabilit aici definitiv.
De zeci de ani, acesta a fost un compromis incomod și complicat, dar alternativa ar putea avea consecințe mult mai grave.