Uneori, teama îi determină pe pacienți să amâne prezentarea la un consult de specialitate, neglijându-și astfel afecțiunile preexistente și riscând complicații. La fel a procedat și Gheorghe, un bărbat de 68 de ani, care, într-o perioadă plină de restricții, nu s-a programat la medic pentru consultație, deși se simțea foarte rău - avea dureri pelvine intense și urina frecvent cu sânge.
Aceste simptome deveneau tot mai greu de suportat pe zi ce trecea, iar în cele din urmă, la recomandarea medicului său curant, Gheorghe s-a prezentat la Spitalul Clinic SANADOR, pentru un consult de specialitate la Conf. Dr. Constantin Gîngu.
„Pentru mine, viața devenise un calvar! În mod normal, ar fi trebuit să ajung mult mai devreme la un medic specialist, dar, din cauza restricțiilor, accesul era limitat în foarte multe spitale. În plus, auzisem de persoane care se internau, aveau complicații, dar nu puteau primi vizitatori, rudele nu îi puteau contacta și nu știau nimic despre ei, ceea ce m-a îngrijorat și mai tare. Însă, pentru că urinam des cu sânge și aveam dureri foarte mari, n-am avut încotro. La recomandarea medicul meu de familie, am decis să merg la un consult la domnul Conf. Dr. Constantin Gîngu”, a povestit bărbatul.
Pe baza simptomelor care îi creau probleme de ceva vreme, după o examinare clinică minuțioasă, completată cu analize de laborator (sumar de urină, urocultură, uree, creatinină, antigen specific prostatic PSA), o ecografie reno-vezico-prostatică și o investigație imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) multiparametrică, Gheorghe a primit diagnosticul: tumoră vezicală infiltrativă și adenocarcinom prostatic.
„Mi-a plăcut cum a pus problema domnul doctor, cu câtă răbdare și cât de clar răspundea la întrebări dificile. Acest doctor este făcut pentru pacienți! Spre deosebire de alți colegi de breaslă, la care ajungi greu și care nici nu te ajută”, a adăugat pacientul despre primul consult de specialitate, după ani de amânare.
În lipsa unui tratament adecvat, cancerul de prostată, de multe ori silențios în fazele incipiente, avansează și începe să se manifeste prin dureri la urinare și ejaculare, prezența sângelui în urină, micționări frecvente, chiar și noaptea (nicturie). Însă, atunci când peste această boală gravă se suprapune, ca în cazul lui Gheorghe, și o altă afecțiune la fel de periculoasă (o tumoră vezicală), tratamentul chirurgical trebuie să înceapă cât mai repede. Astfel, în scurt timp, pacientul a fost operat la Spitalul Clinic SANADOR, prin cistectomie radicală cu neovezică ileală, de echipa de medici urologi condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu.
„Operația a decurs foarte bine. Mi s-a spus că a durat șase ore, deci cred că a fost foarte dificilă, dar bine executată, pentru că rezultatele s-au văzut imediat. Pur și simplu nu îmi venea să cred că nu mai aveam dureri! Sunt extrem de mulțumit, vin la consult periodic și mă simt foarte bine!”, a declarat pacientul, imediat după intervenție.
La Spitalul Clinic SANADOR, Conf. Dr. Constantin Gîngu realizează o gamă variată de intervenții chirurgicale, inclusiv minim invazive - laparoscopie sau robotice. Acestea din urmă sunt realizate cu sistemului robotic de ultimă generație da Vinci Xi, după o selecție strictă a cazurilor. Operațiile asistate robotic permit o recuperare mai rapidă a pacientului, o durată redusă de spitalizare și riscuri mai mici de complicații, asigurând totodată o precizie superioară a rezecției țesutului afectat.