Fostul ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, apreciază poziția șefului statului după declarațiile liderului formațiunii extremiste din Ungaria Jobbik.
„Ungaria a devenit, în momentul de față, un focar de instabilitate în regiune, din punctul de vedere al tratamentului minorităților. Nu în România. În România nu se va întâmpla nimic, dar în regiune, politica Budapestei a început să creeze dificultăți statelor care au minoritate maghiară pe teritoriul lor. România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a precizat Traian Băsescu luni.
„Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizarea administrativă a țării pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil așa ceva ne confundă cu staliniștii, numai Stalin a organizat regiunea autonomă maghiară. Așa ceva nu va fi în România”, a mai spus președintele.
Reacția sa a venit după ce șeful partidului Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.
Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a condamnat, într-un comunicat de presă, declarațiile făcute de liderul formațiunii.
„De data asta nu pot să spun decât că are dreptate”
„De ani de zile sunt un critic constant al președintelui Trăian Băsescu. De data aceasta trebuie să spun că aprob în întregime poziția sa, chiar dacă, sigur, a trecut de la o prietenie exagerată cândva pentru politicienii maghiari la această critică virulentă. Mi se pare că poziția sa trebuie acceptată, sigur, nu vorbim de un conflict...”, este de părere Răzvan Theodorescu.
„Președintele acum vrea pentru electoratul potențial al dreptei să se reabiliteze într-un fel și întinde puțin coarda”, crede Răzvan Theodorescu.
Întrebat dacă afirmațiile președintelui ar putea fi considerate declarații politice în pregătirea unei eventuale platforme politice, Răzvan Theodorescu a răspuns afirmativ.
„Incontestabil, i s-a reprosat de multe ori că fie UDMR, fie politicienii maghiari l-au sprijinit, s-a întâlnit cu ei, de data aceasta, evident șocat și el, pemtru că are bun simț, de declarațiile Jobbik-ului și de toate preregrinările, cum o numșete el, destul de plastic, a protipendadei maghiare prin Harghita și Covasna, s-a simțit obligat ca șef al statului, lezar de aceste lucruri, să dea un răspuns. Repet, de ani de zile îl critic pe Traian Băsescu, de data asta nu pot să spun decât că are dreptate”, a afirmat Răzvan Theodorescu.
„Cine cunoaște situația din Ungaria știe că aceste delimitari sunt de formă. Evident, UDMR-ului nu îi convine ca un partid maghiar să ascută la extrem relațiile, însă cred că Traian Băsescu a făcut foarte bine că a dat o replică. Replica venind de la un om care până mai ieri făcea lucruri care erau în consens uneori cu pozițiile maghiare, acum întoarcerea totală a atitudinii sale răspunde unor nevoi electorale în Transilvania, dar, să ne înțelegem, schimbarea la față este binevenită, pentru că nu i se poate permite niciunui partid din Ungaria sau unui europarlamentar, cum e domnul Tokes, să spună vrute și nevrute despre România”, a precizat Răzvan Theodorescu.
„Poziția lui Traian Băsescu trebuie acceptată și salutată, eu, personal, ca istoric, fac acest lucru. Nimeni nu are voie să vorbească despre posibile conflicte între două țări ale Uniunii Europene și ale organizației NATO”, a subliniat el.
Întrebat dacă i se pare oportună această abordare, din punct de vedere diplomatic, Răzvan Theodorescu a răspuns: „Domnul Traian Băsescu e un fost căpitan de vas, are acest limbaj care nu este un limbaj al diplomaților, dar a trebuit să dea un semnal. (...) Trebuie să vedem care e de fapt scopul său: este un scop electoral, dar exprimat într-o problemă în care marea majoritatea românilor gândesc ca Traian Băsescu”.