Ungaria este pregătită să renunțe la dependența de petrol rusesc, dacă Uniunea Europeană o ajută să finanțeze trecerea la alți importatori, potrivit unuia dintre cei mai importanți directori din domeniul petrolului și gazelor din țară, scrie Politico.
György Bacsa, vicepreședinte executiv pentru operațiuni strategice în cadrul grupului MOL, care administrează singura rafinărie din Ungaria care importă țiței rusesc, a declarat că gigantul din domeniul petrolului și gazelor este dispus să își diversifice aprovizionarea înainte de termenul informal, stabilit de UE pentru 2027, de a pune capăt achizițiilor de petrol rusesc.
Rafinăriile din Ungaria ar putea fi „pregătite să funcționeze fără țiței rusesc până la sfârșitul anului 2026”, a spus el.
Dar acest lucru ar necesita fonduri UE, a explicat Bacsa. Având în vedere provocările tehnologice implicate și prețul de „500 de milioane de dolari” al adaptării rafinăriilor MOL pentru a procesa alte tipuri de țiței, Bacsa a spus că UE ar trebui să ajute cu „câteva sute de milioane”. MOL are, de asemenea, rafinării care procesează țiței rusesc în Slovacia.
În prezent, „nu primim nimic pentru că este vorba de rafinare, deci nu este eligibilă pentru niciun ajutor din partea UE, chiar dacă este vorba despre decuplarea de la aprovizionare, chiar dacă este vorba despre securitatea aprovizionării”, a spus el. „Așa că o facem în ritmul nostru și în funcție de ceea ce ne putem permite”.
Poziția Ungariei până acum
Ungaria este una dintre puținele țări din UE care mai pot importa petrol rusesc. Blocul comunitar a interzis toate importurile maritime în 2022, dar a acordat derogări pentru petrolul transportat prin conducte către țări, inclusiv Ungaria, care rămân puternic dependente de petrolul Moscovei.
Exceptarea trebuia să fie temporară, însă Ungaria nu s-a arătat prea interesată să renunțe la petrolul rusesc - ba chiar și-a sporit dependența.
Dar Bacsa a declarat că este îngrijorat că UE fie va stabili o dată limită concretă, fie va lua măsuri mai punitive între timp.
„Suntem îngrijorați că derogarea [s-ar putea] încheia fără a avea o soluție pentru aprovizionarea cu țiței competitiv pe termen lung”, a adăugat el, folosind termenul UE pentru o scutire de sancțiuni.
La aceste îngrijorări se adaugă și altele: Dan Jørgensen, fostul responsabil danez pentru climă, viitorul șef al UE în domeniul energiei, s-a angajat să prezinte o foaie de parcurs care să detalieze modul în care blocul ar putea pune capăt achizițiilor rămase de combustibili fosili din Rusia.
Bacsa a avertizat că planul trebuie să țină cont de diferențele regionale în dependența de importurile UE. Jørgensen „dorește să aibă un termen limită - și din partea Europei de Vest și a Danemarcei pare să fie ușor”, a spus el, dar „din partea Slovaciei, a Ungariei, se pare că suntem lăsați singuri”.
Câtă nevoie are Ungaria de petrolul rusesc
Între timp, Budapesta va continua să se bazeze pe Moscova pentru energia sa.
În timp ce alte țări UE din Europa Centrală, cum ar fi Cehia, și-au redus importurile de țiței rusesc, Ungaria și-a mărit dramatic achizițiile de combustibil de la Moscova. De asemenea, a semnat noi acorduri cu gigantul rus Gazprom pentru exportul de gaze, pentru livrări limitate în timp.
În prezent, MOL are un contract pe termen lung pentru țiței cu Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, care expiră în iunie anul viitor. Bacsa a declarat că firma va reînnoi acel contract pe termen lung „dacă este fezabil din punct de vedere legal”.
Continuarea importurilor se datorează parțial prețului redus pe care Ungaria îl obține pentru țițeiul rusesc, spun experții.
Potrivit Fitch Ratings, guvernul ungar deține indirect aproape o treime din acțiunile MOL și a impus o serie de taxe excepționale asupra companiei, încasând miliarde care ajută la acoperirea găurilor din bugetul țării. Acest acord s-a confruntat cu o potențială criză în luna iulie, când Ucraina a sancționat Lukoil, interzicându-i firmei să transporte livrări pe teritoriul său și amenințând contractele MOL.
MOL a rezolvat situația atunci când a încheiat un acord - cu permisiunea Kievului - pentru a prelua dreptul de proprietate asupra petrolului rusesc pe măsură ce acesta traversează Ucraina, ceea ce înseamnă că livrările vor fi considerate ca fiind ungurești și nu rusești, fiind scutite de restricții.
Este posibil ca acest lucru să nu fie suficient de bun pentru UE.
Un dosar de informare pregătit pentru Jørgensen înainte de audierea sa de confirmare a arătat că viitorul comisar pentru energie, care va prelua probabil funcția în decembrie, ar putea considera importurile MOL prin Ucraina drept petrol rusesc.
Editor : B.E.