Cine a dat de fapt în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, MAI și STS pentru desecretizarea documentelor CSAT

Data actualizării: Data publicării:
ciocanel de judecator
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O ONG, Asociația pentru Apărarea Libertăților Publice (APALP), a dat în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, Ministerul Afacerilor Interne - DGPI și STS, într-o acțiune făcută la Curtea de Apel București. Sunt contestate documentele serviciilor secrete cu privire la campania electorală a lui Călin Georgescu pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale, care au fost desecretizate de CSAT pe 4 decembrie. Judecătorii sunt așteptați să ia o decizie, miercuri.

ACTUALIZARE. Numele lui Călin Georgescu figura inițial la reclamanți în acest dosar, pe portalul Just.ro, dar a fost scos.

Rreprezentanții Curții de Apel București au spus pentru HotNews că numele lui Călin Georgescu a apărut „dintr-o eroare materială”, iar apoi informația de pe portal a fost rectificată.

Șeful ALPAP se numește Cătălin Georgescu, dar acesta a spus că nu există nicio legătură între el și fostul candidat la președinție.

Știrea inițială: Potrivit portalului instanțelor, acțiunea în contencios administrativ și fiscal are drept obiect„ suspendare executare act administrativ”. 

Astfel, conform sursei citate, „pârâții” sunt Administrația Prezidențială, Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Direcția General de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interrne și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Completul de șase judecători ai Curții de Apel București au decis, marți, amânarea cauzei pentru miercuri, 11 decembrie, mai arată informațiile de pe portalul instanțelor.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale. Hotărârea CCR a venit la două zile după ce Iohannis a desecretizat informațiilor de la serviciile secrete care au documentat și transmis CSAT date despre imixtiunea unui „actor statal” în campania candidatului independent Călin Georgescu.

Ulterior, la Parchetul general au fost deschise două dosare penale in rem în cazul primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce au fost desecretizate dosarele care arată că au fost făcute mii de conturi pe internet pentru influențarea opțiunilor alegătorilor. Procurorii au solicitat informații suplimentare de la serviciile de informații și vor cere de asemenea informații și de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri