Eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice vor primi o lovitură serioasă dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, va retrage din nou țara din Acordul de la Paris, a avertizat șeful politicii UE privind schimbările climatice, potrivit Reuters.
Echipa de tranziție a lui Trump a pregătit ordine executive pentru retragerea Statelor Unite - în prezent al doilea mare poluator al lumii, după China - din principalul tratat global privind schimbările climatice, potrivit unor surse din cadrul echipei.
„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi o lovitură serioasă pentru diplomația internațională privind clima”, a declarat comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, într-un interviu pentru Reuters.
O altă ieșire a Statelor Unite din Acordul de la Paris ar impune altor țări să „întărească diplomația climatică” ca răspuns, a spus el.
„Nu există nicio alternativă pentru a ne asigura că, în cele din urmă, toată lumea participă, deoarece schimbările climatice sunt nediscriminatorii”, a spus Hoekstra despre discuțiile ONU privind clima. „Aceasta este cu adevărat o problemă pe care lumea trebuie să o rezolve împreună”.
Acordul de la Paris este elementul central al negocierilor Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, în cadrul cărora aproape 200 de țări discută măsurile de reducere a emisiilor și finanțarea acestor eforturi.
Statele Unite au jucat un rol central în cadrul discuțiilor, inclusiv prin colaborarea cu China - cel mai mare poluator și a doua mare economie a lumii - pentru a pune bazele recentelor acorduri climatice globale.
Se așteaptă o schimbare sub conducerea lui Trump, care revine la Casa Albă pe 20 ianuarie. Acesta a numit schimbările climatice o farsă și s-a retras din Acordul de la Paris în timpul primului său mandat, din 2017 până în 2021. Luna trecută, el a avertizat UE că trebuie să cumpere mai mult petrol și gaze din SUA sau să se confrunte cu tarife vamale.
Hoekstra a declarat că UE se va „angaja în mod constructiv” cu noua administrație americană pe teme precum schimbările climatice. Acesta a afirmat că Comisia se adresează contactelor americane din întregul spectru politic, inclusiv la nivel non-federal.
„Mă voi strădui să mă asigur că prietenii noștri americani, pe cât posibil, nu renunță și lucrează împreună cu noi în acest sens”, a spus el.
Dar chiar dacă Bruxelles-ul se confruntă cu presiuni pentru a-și intensifica conducerea în domeniul climei pentru a umple un potențial vid în SUA, UE este pe cale să rateze termenul limită din februarie pentru toate țările de a trimite noi planuri naționale privind clima la ONU. Administrația Biden a publicat deja contribuția SUA.
Hoekstra a declarat că calendarul ciclului politic al UE nu se aliniază cu termenul limită al ONU, dar că Europa va avea planul său climatic pentru 2035 gata până la summitul ONU privind clima din acest an, din noiembrie, de la Belem, Brazilia.
„Important este să ne asigurăm că avem un număr ambițios înainte de a intra în Belem”, a spus el. „Pot să vă promit că îl vom avea”.
Editor : B.E.