Anchete după desecretizarea documentelor CSAT. Procurorii vorbesc despre un tipar pe care nu l-au mai întâlnit până acum
Data actualizării: Data publicării:
La Parchetul general au fost deschise două dosare penale in rem în cazul primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce au fost desecretizate dosarele care arată că au fost făcute mii de conturi pe internet pentru influențarea opțiunilor alegătorilor. Procurorii au solicitat informații suplimentare de la serviciile de informații și vor cere de asemenea informații și de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
Procurorii vorbesc despre un fenomen și un tipar infracțional pe care nu l-au mai întâlnit până acum. E prima dată când avem la alegerile prezidențiale un șir lung de controverse, anchete penale și investigații pe infracțiuni grave, inclusiv la nivel european. Sunt acuzații că totul a fost pus la punct de Rusia, astfel încât să fie afectată suveranitatea statului român.
Sunt în desfășurare mai multe investigații. DIICOT analizează documentele și ar putea să deschidă o anchetă. Având în vedere atacurile cibernetice din ziua alegerilor, mai exact 85.000 la număr la dosar, se poate vorbi și despre infracțiuni precum crearea unui grup infracțional organizat, având în vedere modul în de acțiune coordonat al voluntarilor.
În paralel, se fac verificări și la Parchetul General, care a deschis o anchetă pe infracțiuni economice, spălare de bani și coruperea alegătorilor.
Între timp, s-a autosesizat și poliția, care face cercetări după ce liderul unei organizații care îl susține pe Georgescu a amenințat jurnaliștii.
De asemenea, Comisia Europeană a cerut platformei TikTok să rețină toate datele legate de alegerile din România. Comisia Europeană a mai decis să convoace astăzi Consiliul European al Coordonatorilor de Servicii Digitale pentru a analiza măsurile luate până acum.