Încă un gest de frondă al premierului ungar Viktor Orban. El a anunțat că-l va invita pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ungaria, afirmând că va garanta că mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) împotriva lui Netanyahu „nu va fi respectat”, informează Reuters.
Orban, a cărui țară deține președinția semestrială prin rotație a Uniunii Europene, a declarat la radioul de stat că mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) este „greșit” și a afirmat că liderul israelian va putea purta negocieri în Ungaria „în condiții de siguranță adecvate”.
Orban acuză CPI de interferență în actualul conflict, din motive politice.
CPI a emis joi mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și al fostului său șef al Apărării, Yoav Gallant, precum și al unui lider Hamas, Ibrahim Al-Masri, cunoscut și sub numele Mohammed Deif, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în conflictul din Gaza.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat joi că mandatele de arestare emise joi de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant şi a şefului militar al Hamas, Mohammed Deif, trebuie „puse în aplicare”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Decizia CPI restricţionează teoretic deplasările lui Benjamin Netanyahu, deoarece oricare dintre cele 124 de state membre ale Curţii ar fi obligat să îl aresteze pe teritoriul său.
„Această decizie este obligatorie, iar toate statele, toate statele părţi la statutul Curţii, inclusiv toate ţările membre ale Uniunii Europene, sunt obligate să pună în aplicare această decizie a Curţii”, a spus Borrell.
„Aceasta nu este o decizie politică. Este o decizie a unei instanţe, a unei curţi de justiţie, a unei curţi internaţionale de justiţie. Iar decizia instanţei trebuie respectată şi pusă în aplicare”, a declarat Borrell.
Ungaria este semnatară a Statului de la Roma, care a instituit CPI, însă șeful de cabinet al lui Orban a afirmat că prevederile de punere în aplicare a deciziilor Curţii nu sunt încă pe deplin în vigoare în ţara sa.
Procurorul-şef al CPI, Karim Khan, a cerut pe 20 mai acestei instanţe să emită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu, a ministrului apărării israelian Yoav Gallant şi a trei lideri ai Hamas, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Israel şi în Fâşia Gaza începând cu atacurile de pe 7 octombrie.
Budapesta a indicat și anul trecut că nu ar pune în aplicare un mandat de arestare al CPI împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina.
Editor : Marina Constantinoiu