Legea spune că în cazul în care Dan Voiculescu e senator, e judecat de Înalta Curte, instanţă care i-a condamnat la închisoare pe fostul premier Adrian Năstase şi pe fostul ministru al Agricultorii Ioan Avram Mureşan.
Dacă nu este parlamentar, dosarul este de competenţa Tribunalului Bucureşti. Fiind o instanţă inferioară, avocaţii au la dispoziţie două căi de atac la verdictul magistraţilor şi nu una singur,ă aşa cum este la instanta supremă. Aşa că avocaţii pot încerca amânarea unei decizii finale, până la prescrierea faptelor.
Prim-ministrul, jurist de profesie, spune că tribunalul nu trebuia să trimită dosarul la Curtea Supremă.
„Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greşită şi ar trebui CSM, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât domnul Voiculescu nu e senator, se judecă la instanţa obişnuită, când devine senator, merge la Curtea Supremă (...) Nu poţi să fii şi senator, şi nesenator”, a declarat premierul într-o emisiune televizată.
„Deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului”, conform Statutului parlamentarilor. (
Pe 21 decembrie 2012, Dan Voiculescu a anunţat pe blog că nu va depune jurământul şi nu va particpa la activităţile curente din cauza unor probleme de sănătate. Numai refuzul unui senator de a depune jurământul atrage după sine pierderea mandatului, spune Regulamentul Senatului, ceea ce nu e şi cazul lui Dan Voiculescu.
El are mandat de senator, dar nu şi-l poate exercita - adică nu poate participa la lucrări, nu poate vota, nu poate iniţia legi sau moţiuni. Legea nu prevede un termen pentru depunerea jurământului, aşa că situaţia incertă poate fi prelungită oricât, dacă există motive medicale.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în 2008, sub acuzaţia de spălare de bani şi mai multe fapte de corupţie în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul s-a aflat pe rolul Curţii Supreme până în iunie 2012, când Dan Voiculescu a demisonat din Senat.
Procesul s-a transferat la Tribunal, unde a bătut pasul pe loc prin numeroase amânări.
După ce BEC a validat alegerile din 9 decembrie, dosarul a fost trimis la Înalta Curte, instanţa care are competenţa de a-i judeca pe demnitari. Acum, avocaţii lui Dan Voiculescu se luptă să demonstreze că acesta nu este parlamentar.