Laszlo Tokes a declarat, luni seară, că a avut impresia că Traian Băsescu are cea mai mai mare empatie faţă de problema maghiarilor, în special faţă de cea a secuilor din Transilvania, dintre politicienii români.
„Nu este nimic deosebit în ceea ce priveşte retorica antimaghiară în sine, dar este deosebit că aceasta vine de la şeful statului. Nu eram obişnuiţi cu astfel de apucături din partea preşedintelui Traian Băsescu, ba chiar din contră, am avut impresia că este conducătorul de prim rang român care are cea mai mare empatie faţă de problema maghiarilor, în mod deosebit faţă de cea a secuilor din Transilvania”, a spus europarlamentarul.
„M-a dezamăgit intervenţia lui Traian Băsescu, întotdeauna am avut suspiciunea că sunt prejudecăţi negative faţă de unguri din partea politicienilor români. La urma urmei, fiecare îşi va arăta adevărata faţă către unguri. Am sperat să mă înşel în cazul domnului Băsescu, deoarece am crezut că atitudinea lui politică şi umană are şi credibilitate faţă de ceilalţi politicieni români de rând, dar şi de data aceasta a trebuit să ne înşelăm. Domnul Băsescu a făcut un deserviciu foarte grav pentru cauza maghiarilor deoarece a întărit prejudecăţile înrădăcinate”, a spus Laszlo Tokes, la Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.
Europarlamentarul consideră că scandalul legat de retorica antimaghiară din România "se petrece conform unui scenariu".
„Cred că înainte de a rosti cuvântarea mea de la Universitatea de Vară de la Tuşnad, au tranşat unii planul acestei diversiuni mediatice şi m-au ales, din nefericire, pe mine şi pe liderul Jobbik, Vona Gabor, cu care au încercat să ne combine. De data asta l-au cruţat pe premierul Viktor Orban. Este ceva jalnic că se procedează în aşa fel într-o ţară UE. Chiar şi orbul vede că acest şir de atacuri împotriva mea nu a avut nicio bază, nu am spus nimic din ce nu am spus înainte de nenumărate ori. Chiar şi secuii au vorbit de un protectorat asupra Transilvaniei”, a afirmat Tokes Laszlo.
Laszlo Tokes participă, luni seară, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, la spectacolul de deschidere a manifestării "Zilele Culturale Maghiare", alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, prefectul Clujului, Ioan Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.
Traseul declaraţiilor
Pe 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că Tokes „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.
În același context, preşedintele Traian Băsescu declara că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.
Laszlo Tokes a fost decorat, în decembrie 2009, de către preşedintele Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.
Președintele Senatului, Crin Antonescu, a sugerat ca această distinție să-i fie retrasă de șeful statului. Acum trei zile, eurodeputatul român Laszlo Tokes și-a exprimat nemulţumirea în legătură cu aceeastă propunere și a denunţat acţiuni de „instigare”, afirmând că România prezintă „unele semne ale unui regim dictatorial”.
Ulterior, ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că va contrasemna un eventual decret de retragere a ordinului.