Într-un an politic agitat, guvernarea nu a fost una uşoară, pigmentată din plin cu acuzaţii de incompatibilitate, plagiat sau favoritism politic.
Scânteia care declanşează, în ianuarie, manifestaţiile populaţiei împotriva guvernului Emil Boc a fost demisia subsecretarului de stat Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii. El nu împărtăşea viziunea Executivului in privinta reformării domeniului sanitar. Pe 12 ianuarie, la două zile după demisia lui Arafat, ample acţiuni neautorizate de protest au loc la Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.
După patru zile de confruntari, unele politice, altele de strada, Emil Boc îl recheamă la Ministerul Sănătăţii pe Raed Arafat.
Gestul nu mai poate opri protestele din stradă, iar la 6 februarie, sub presiunea publică, Emil Boc își anunţă demisia și depune mandatul întregului Cabinet.
Preşedintele Traian Băsescu îi mulţumeste demisionarului Boc pentru „profundul devotament" şi, în aceeaşi seară, îl propune pentru postul de prim-ministru pe directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu.
La 9 februarie, Cabinetul Ungureanu primeste votul de învestitură și prezintă un program de guvernare similar cu cel al precedentului Cabinet. Îi schimbă din funcții pe unii miniștri, în încercarea de a atenua impopularitatea Executivul Boc, cel care a decis măsurile de austeritate. Ungureanu se confruntă cu presiunea politică a UDMR de a crea o linie de predare în limba maghiră la UMF Târgu Mureş, dar și cu insistentele de a finanța activitatea primăriilor.
După prima măsura luată, apare și prima controversă. Aproape 150 de milioane de euro au fost acordați cu precădere primăriilor conduse de reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare. O altă decizie contestata a premierului Ungureanu a fost demiterea fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, pentru ca nu ar fi reușit să aduca la la buget 1,5 miliarde de euro din combaterea evaziunii fiscale, într-un interval de două luni, considerat prea scurt.
După un mandat de doar 78 de zile, Guvernul Ungureanu a căzut pe 27 aprilie în urma unei moţiuni de cenzură prezentată de parlamentarii social-democraţi şi liberali, pe atunci în opoziţie. Pe lângă acuzatiile de favoritism politic, lui Ungureanu i s-a reproșat și eșecul privatizării Oltchim.
La 27 aprilie, în urma consultărilor cu formaţiunile politice, Victor Ponta este desemnat premier de presedintele Traian Basescu. Nici PDL și nici UDMR nu vin cu vreo propunere.
Până la alegerile Parlamentare din data de 9 decembrie, Cabinetul Ponta a avut la dispoziţie șapte luni de guvernare.
Mandatul a fost unul destul de controversat. Realizările au fost modeste, iar scandalurile s-au ţinut lanţ. Absorbţie slabă de fonduri europene, scădere a investițiilor publice, privatizări eşuate şI numeroase acuze de plagiat şI incompatibilităţi.