Dacă pentru presa din România face slalom printre numele candidaților din turul doi al alegerilor prezidențiale, lăsând chiar să se înțeleagă, într-un dialog cu Digi24, că își va anula votul, într-un interviu pentru Financial Times fostul premier Victor Ponta declară cu subiect și predicat că va vota pentru Călin Georgescu, „precum ceilalți membri PSD”.
Ponta respinge avertismentele contracandidatei lui Călin Georgescu, Elena Lasconi, că adversarul său va scoate România de pe calea prooccidentală, calificându-le drept „propagandă”. De asemenea, Ponta a spus ca România nu se compară cu Moldova, unde Rusia a intervenit ntr-un referendum privind aderarea la UE și in alegerile prezidențiale de la începutul acestui an.
„El nu a fost influențat de avertismentele lui Lasconi că adversarul său va scoate România de pe calea prooccidentală, numindu-le „propagandă”. De asemenea, Ponta a comparat România cu Moldova vecină, unde Rusia a intervenit în referendumul privind aderarea la UE și în alegerile prezidențiale de la începutul acestui an”, scrie Financial Times.
„Noi nu suntem Moldova”, a spus Ponta. „Moldova a fost în pericol real de a alege estul în loc de vest. România nu va părăsi NATO sau UE, cu sau fără Georgescu”, a declarat Victor Ponta pentru publicația citată.
În videoclipurile de campanie, Lasconi a avut într-adevăr un mesaj proeuropean pentru a se distinge. „Unii vor să ne scoată din UE”, a spus ea, arătând spre milioanele de români care trăiesc în vestul Europei. „Să nu permitem familiilor noastre să se destrame ... ieșiți la vot pentru a împiedica acest lucru”, scrie Financial Times.
Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale de duminică, sondajele de opinie o arată pe Elena Lasconi în urma necunoscutului candidat de extremă dreapta, Călin Georgescu.
„Este vorba despre viitorul României”, a declarat Lasconi. „În acest moment critic pentru România ... avem nevoie de oameni de stat care să mențină România pe drumul său democratic proeuropean și pro-NATO.”
Lasconi, membră a partidului liberal USR și în prezent primar al orașului Câmpulung, a intrat în politică în 2020 după o carieră în jurnalism care a inclus reportaje de război. Ea a apărut ca o vicecampioană surpriză după ce l-a devansat la limită pe prim-ministrul Marcel Ciolacu în primul tur al votului prezidențial de luna trecută.
Șeful de cabinet al lui Ciolacu votează cu Lasconi
Toate partidele prooccidentale, cu excepția Partidului Social Democrat (PSD) al lui Ciolacu, au sprijinit-o pe Lasconi. Însă premierul a declarat luni că depinde de alegători să se decidă și să aleagă între Georgescu și Lasconi.
Cu PSD rezultând drept cea mai mare forță în alegerile parlamentare de săptămâna trecută - urmat de partidul de extremă dreapta AUR, care l-a susținut pe Georgescu - Lasconi are nevoie de votanții din mediul rural și din clasa muncitoare pentru a deveni președinte, scrie FT.
Publicația îl citează și pe șeful de cabinat al lui Ciolacu, Mihai Ghigiu, care spune că va vota cu Lasconi. „Un rău mai mic dintre două rele, cu siguranță. Dar sunt aproape sigur că Georgescu va fi noul președinte pentru că majoritatea membrilor noștri ... nu vor vota. Cei care o vor face sunt insuficienți pentru ea”.
Într-o încercare de a face apel la persoanele în vârstă și la baza religioasă a PSD, care au indicat că ar prefera să-l susțină pe Georgescu, Lasconi a declarat duminică că a mers la o mănăstire pentru a se „ruga pentru democrație” după ce a votat în cadrul scrutinului parlamentar.
Un sondaj publicat luni de CURS, care este apropiat de PSD, îl plasează pe Georgescu la 58%, în timp ce Lasconi ar obține 42% din voturi. Votanții PSD sunt împărțiți 60-40 în favoarea lui Georgescu, arată sondajul citat de FT.
Ce ar însemna o victorie a lui Georgescu
O victorie a lui Georgescu ar pune încă un politician favorabil Rusiei în contradicție cu Bruxelles-ul, la fel ca liderii Ungariei și Slovaciei, într-un moment în care atât NATO, cât și UE se gândesc cum să continue să sprijine Ucraina după ce Donald Trump va reveni la Casa Albă în ianuarie.
Președinția română, modelată pe sistemul francez, are mai multe puteri decât în țările vecine. Președintele este comandantul suprem al forțelor armate, prezidează Consiliul Suprem de Apărarea a Țării (CSAT) și reprezintă țara la summiturile UE.
Lasconi, în vârstă de 52 de ani, și-a prezentat candidatura ca fiind cea a unui deschizător de drumuri care întruchipează și ultima șansă a democrației liberale de a se impune în fața unei Rusii tot mai intervenționiste.
„Dacă ați ști de câte ori în viață mi s-a spus că nu voi reuși, doar pentru că sunt femeie”, a scris Lasconi pe Facebook într-o postare susținută de alte femei lider. „Mesajele femeilor lideri din Uniunea Europeană îmi dau putere și încredere să merg pe calea mea, care este și a voastră: o cale europeană”.
Georgescu, care l-a lăudat pe Vladimir Putin la câteva zile după ce președintele rus a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, a încercat săptămâna trecută să asigure alegătorii că nu va scoate România din NATO și UE. El a făcut campanie aproape exclusiv pe social media, videoclipurile sale devenind virale după ce l-a imitat pe Putin în ținute de arte marțiale, călare pe un cal alb și înotând în ape înghețate, mai scrie sursa citată.
Editor : M.C