Comisia Europeană cere explicații Guvernului pentru noua OUG pe justiție

Data actualizării: Data publicării:
bruxelles comisia europeana steag ue shutterstock_592879253
Foto: Shutterstock

Comisia Europeană va cere explicații Guvernului de la București cu privire la ordonanța de urgență adoptată ieri.

Este vorba despre OUG care modifică din nou legile justiției. Aceasta vine în contradicție directă cu recomandările din raportul MCV, arată CE.

„Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile cu privire la statul de drept din România. Atât conținutul, cât și procedura prin care s-au făcut cele mai recente modificări, prin intermediul unor ordonanțe de urgență, fără consultări cu sistemul judiciar, par să fie în contradicție directă cu recomandările Comisiei din Mecanismul de Cooperare și Verificare. Comisia Europeană va cere explicații de la Guvernul României în privința acestor schimbări”, a spus un purtător de cuvânt al CE.

„Vă amintesc că raportul MCV din noiembrie îndeamnă România să „implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de larg înalt, bazat pe criterii clare și transparente, pe baza sprijinului de la Comisia de la Veneția”. De asemenea, cere „revizuirea legilor justiției, ținând cont de recomandările MCV și cele ale Comisiei de la Veneția și GRECO.

Așa cum am mai spus, România trebuie să readucă procesul de reformă pe cursul cel bun. Aceasta înseamnă progrese, nu pași înapoi și să nu fie făcuți pași care să inverseze progresele realizate în ultimii ani”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat ieri, după ședința de Guvern, că Executivul a aprobat ordonanța de urgență care modifică Legile Justiției. Ordonanța nu a fost inclusă pe ordinea de zi publică a ședinței de Guvern și nici nu a fost anunțată de premier în debutul ședinței.

Potrivit ordonanței, Procurorii de rang înalt (procurorul general și adjuncții acestuia, șefii DIICOT și DNA și adjuncții acestora) vor primi un aviz de la plenul CSM, nu de la Secția de procurori din cadrul CSM. Aceasta în condițiile în care una dintre ambiţiile noilor legi ale Justiţiei era să separe carierele de judecător şi procuror. O modificare similară nu-i vizează însă şi pe judecători, pentru care avizul îl va da în continuare secţia de judecători.

De asemenea, pentru funcțiile de procurori de rang înalt (în cazul cărora este prevăzută numirea de către președintele Klaus Iohannis) nu vor mai fi permise delegările cu o durată mai mare de 45 de zile. „Ele se ocupă și trebuie să fie ocupate în condițiile legii. Din păcate, azi, când vorbim, multe funcții de conducere de procuror de rang înalt sunt ocupate prin delegare. Cei vizați au termen de 45 de zile”, a declarat Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri