Întrebat cum va reacționa diplomația românească, în cazul realizării unei alianţe eurasiatice, la inițiativa Rusiei, ministrul a răspuns: „Eu aş spune două lucruri de o manieră clară - şi voi adăuga un comentariu specific legat de Republica Moldova. În primul rând ar fi o greşeală să se intre fundamental, pentru că nu vom putea evita şi nu putem evita, dar să se intre fundamental într-o logică a competiţiei acerbe. Pentru că acest lucru ar genera noi linii, din nou, linii de demarcaţie politică şi strategică în spaţiul european şi euroasiatic”.
„Ideea ar fi ca pe de o parte, şi asta a fost poziţia constantă a României, pe care am exprimat-o dealtfel şi la Moscova în cursul discuţiilor cu ministrul de externe Serghei Lavrov, necesitatea respectării deciziei suverane pe care fiecare stat în parte, fiecare guvern, fiecare popor o adoptă. Această decizie suverană în cazul unor state precum Republica Moldova sau alte state din parteneriatul estic de a avea acordul de asociere, de a se apropia de UE, de a se integra economic, fără să însemne tăierea relaţiilor politice, economice cu alţi parteneri, e un lucru care trebuie respectat de toţi actorii internaţionali”, a mai spus Titus Corlățean.
„Noi avem de luat nişte decizii importante şi dacă mai stăm mult şi mai analizăm foarte mult şi mai impunem tot felul de exigenţe, unele puse poate în tonalităţi prea aspre, s-ar putea ca numărul partenerilor noştri estici, ai Uniunii Europene, să continue să scadă”, a mai spus Titus Corlățean.
Urmăriți interviul integral la emisiunea „Pașaport Diplomatic”, astăzi, de la ora 18.30.