UE îndeamnă Transnistria să accepte gazul și ajutorul umanitar din Republica Moldova

Data publicării:
Daily Life In Krakow, Poland - 18 Nov 2024
Transnistria, regiune separatistă susţinută de Rusia, depinde în mare măsură de gazele naturale ruseşti furnizate prin Ucraina. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, ar trebui să accepte ofertele alternative de aprovizionare cu energie, a transmis Comisia Europeană, în timp ce tensiunile politice cresc după decizia Rusiei de a-și întrerupe fluxul de gaze naturale, scrie Politico.

Sute de mii de oameni din Transnistria au rămas fără încălzire și apă caldă, după ce firma energetică de stat a Rusiei, Gazprom, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul pe termen lung de tranzit al gazelor prin Ucraina vecină.

„Înțelegem că guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, ceea ce nu a fost acceptat până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe.

Hipper răspundea la o întrebare adresată de Politico, care în această săptămână a publicat o corespondență ce dezvăluie că conducerea pro-Kremlin a Transnistriei, cu sediul în orașul Tiraspol, a refuzat ofertele moldovenești de a-i furniza gaz de pe piața europeană și a refuzat ofertele de ajutor umanitar.

„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a spus Hipper.

Într-o discuție de luni cu ușile închise cu jurnalişti și oficiali de top din administraţie, premierul moldovean Dorin Recean a acuzat Moscova că a orchestrat conflictul. „Aceasta este o criză de securitate pe care Rusia, prin folosirea energiei ca armă, încearcă să o inducă în regiune”, a spus el, potrivit sursei citate. „Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin faptul că au staționat ilegal trupe militare acolo și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a adăugat Recean.

Transnistria a rămas de facto autonomă după războiul dintre regiunea separatistă și Republica Moldova, după căderea Uniunii Sovietice în anii 1990 și găzduiește peste o mie de soldați rusi.

După ce acordul care permite tranzitul gazului rusesc în Europa prin Ucraina s-a încheiat la 1 ianuarie, guvernul moldovean spune că Moscova a refuzat să exporte gaze naturale în Transnistria prin rute alternative disponibile, ca parte a unei încercări de a reaprinde tensiunile înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc în acest an.

Potrivit lui Recean, criza ar putea aduce în cele din urmă sfârşitul independenţei autodeclarate a Transnistriei. „Obiectivul nostru este reintegrarea țării. Și asta ar trebui să pornească de la faptul că Rusia ar trebui să-și retragă trupele pentru ca noi să o putem administra în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică a acestui conflict.”

Anatolii Dirun, profesor asistent la Școala de Științe Politice din Tiraspol, a spus că autoritățile transnistrene aproape sigur trag de timp și speră că Moscova va găsi o soluție. „Cred că s-ar putea întâmpla peste o săptămână, poate două săptămâni, iar în acest fel autoritățile preferă să aștepte câteva săptămâni până când Rusia intervine și rezolvă această problemă.”

Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie și locuințe, a declarat că Bruxelles-ul a înființat un grup de lucru cu Republica Moldova și monitorizează „situația foarte gravă” din regiune. „Continuăm să avem schimburi constante cu autoritățile moldovenești pentru a atenua orice consecințe ale încetării furnizării de gaze rusești către țară”, a adăugat ea.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fost primar acuzat că a angajat asasini plătiți pentru a elimina traficanți de droguri, devenit președinte și...
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cum văd investitorii piața imobiliară din România. Ce orașe devin atractive și cum vor evolua chiriile
Newsweek
DOCUMENT Unii pensionari vor primi pensia abia pe 22 ianuarie. Întârzieri și de 12 zile. De ce?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...