Sute de mii de oameni din Transnistria se confruntă cu o iarnă grea, fără încălzire, după ce conducerea locală susţinută de Kremlin a refuzat ofertele pentru alternative la gazul rusesc, în urma întreruperii livrărilor Gazprom de la începutul anului, arată documente obţinute de Politico.
Potrivit unei scrisori a Tiraspoltransgaz din Transnistria, datată joi, regiunea separatistă a respins o ofertă din partea omologilor din Moldova, care ofereau sprijin pentru a cumpăra gaz de pe piaţa europeană.
Potrivit scrisorii citate de News.ro, semnată de directorul Tiraspoltransgaz, Igor Lisacenko, Moldovagaz din Moldova s-a oferit să faciliteze „achiziţionarea de gaze de pe platformele europene de gaze” pentru a satisface nevoile locale. Cu toate acestea, se arată în răspuns, tranziţia către gazul non-rus „înseamnă de fapt trecerea de la aprovizionarea stabilă de la Gazprom la achiziţii în condiţii speculative la preţuri mult mai mari şi instabile”.
O sursă guvernamentală moldoveană a declarat pentru POLITICO că, în opinia sa, aceasta arată că Moscova - mai degrabă decât liderii locali - este în spatele deciziei.
În prezent, Transnistria nu primeşte gaz nici din Rusia, nici din Moldova, iar oficialii guvernului moldovean susţin că liderii regiunii au refuzat şi ofertele de ajutor umanitar, inclusiv generatoarele.
Blocurile de locuinţe şi afacerile din regiune au rămas fără încălzire şi apă caldă ca urmare a închiderii gazului rusesc, locuitorii fiind sfătuiţi să îşi izoleze casele pe măsură ce temperaturile scad sub zero grade Celsius.
„Mi se pare extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, în care şcolile şi grădiniţele sunt închise, iar oamenii îngheaţă în casele lor, autorităţile de la Tiraspol refuză să accepte ajutorul Moldovei”, a comentat Aura Sabadus, senior fellow nerezident la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) cu sediul la Washington.
„În loc să colaboreze cu autorităţile moldovene pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru a proteja populaţia în acest moment foarte dificil, ele preferă să aştepte ajutorul Rusiei, care poate sau nu poate veni”, a adăugat ea.
„Companiile moldoveneşti au demonstrat în mod clar că există soluţii pentru rezolvarea problemei, costul pentru aducerea gazului fiind calculat de moldoveni între 20 şi 45 de milioane de euro pentru acest sezon rece”, a arătat experta.
Vara trecută, ministrul de atunci al energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat pentru POLITICO că Transnistria a fost pusă într-o poziţie precară ca urmare a schimbării rutelor de aprovizionare cu energie, dar că guvernul moldovean a continuat să finanţeze bugetul separatiştilor cu achiziţii de energie electrică pentru a evita ceea ce el a numit o „criză umanitară”.
Editor : C.L.B.