Transnistria refuză gazul UE, deși sute de mii de oameni din regiunea separatistă nu au căldură și apă caldă (Politico)

Data publicării:
Imagine panoramică cu centrul orașului Tiraspol, capitala Transnistriei. Foto: Shutterstock

Sute de mii de oameni din Transnistria se confruntă cu o iarnă grea, fără încălzire, după ce conducerea locală susţinută de Kremlin a refuzat ofertele pentru alternative la gazul rusesc, în urma întreruperii livrărilor Gazprom de la începutul anului, arată documente obţinute de Politico.

Potrivit unei scrisori a Tiraspoltransgaz din Transnistria, datată joi, regiunea separatistă a respins o ofertă din partea omologilor din Moldova, care ofereau sprijin pentru a cumpăra gaz de pe piaţa europeană.

Potrivit scrisorii citate de News.ro, semnată de directorul Tiraspoltransgaz, Igor Lisacenko, Moldovagaz din Moldova s-a oferit să faciliteze „achiziţionarea de gaze de pe platformele europene de gaze” pentru a satisface nevoile locale. Cu toate acestea, se arată în răspuns, tranziţia către gazul non-rus „înseamnă de fapt trecerea de la aprovizionarea stabilă de la Gazprom la achiziţii în condiţii speculative la preţuri mult mai mari şi instabile”.

O sursă guvernamentală moldoveană a declarat pentru POLITICO că, în opinia sa, aceasta arată că Moscova - mai degrabă decât liderii locali - este în spatele deciziei.

În prezent, Transnistria nu primeşte gaz nici din Rusia, nici din Moldova, iar oficialii guvernului moldovean susţin că liderii regiunii au refuzat şi ofertele de ajutor umanitar, inclusiv generatoarele.

Blocurile de locuinţe şi afacerile din regiune au rămas fără încălzire şi apă caldă ca urmare a închiderii gazului rusesc, locuitorii fiind sfătuiţi să îşi izoleze casele pe măsură ce temperaturile scad sub zero grade Celsius.

„Mi se pare extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, în care şcolile şi grădiniţele sunt închise, iar oamenii îngheaţă în casele lor, autorităţile de la Tiraspol refuză să accepte ajutorul Moldovei”, a comentat Aura Sabadus, senior fellow nerezident la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) cu sediul la Washington.

„În loc să colaboreze cu autorităţile moldovene pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru a proteja populaţia în acest moment foarte dificil, ele preferă să aştepte ajutorul Rusiei, care poate sau nu poate veni”, a adăugat ea.

„Companiile moldoveneşti au demonstrat în mod clar că există soluţii pentru rezolvarea problemei, costul pentru aducerea gazului fiind calculat de moldoveni între 20 şi 45 de milioane de euro pentru acest sezon rece”, a arătat experta.

Vara trecută, ministrul de atunci al energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat pentru POLITICO că Transnistria a fost pusă într-o poziţie precară ca urmare a schimbării rutelor de aprovizionare cu energie, dar că guvernul moldovean a continuat să finanţeze bugetul separatiştilor cu achiziţii de energie electrică pentru a evita ceea ce el a numit o „criză umanitară”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025