Schimbări în anul școlar 2018-2019. Calendarul pentru vacanțe, evaluări și BAC
Luni, 10 septembrie 2018, a început un nou an şcolar. A venit cu unele schimbări, dar și cu multe probleme care sunt vechi: clase care arată ca după război, şcoli fără autorizaţie sanitară sau de incendiu, manuale deficitare.
Anul şcolar 2018-2019 va însemna două semestre şi patru vacanțe: de iarnă, intersemestrială, de primăvară și vacanța de vară, care, în 2019, va începe la 15 iunie. Pe lângă acestea, preşcolarii şi elevii claselor primare primesc încă o săptămână de vacanţă, între 27 octombrie şi 4 noiembrie 2018.
Subiectele de tip grilă și încercarea de modificare a regula în timpul jocului
Rovana Plumb, ministrul interimar al educației, a anunțat la 2 noiembrie că introducerea testelor-grilă la examenele naționale, Evaluare Națională și Bacalaureat, nu se va aplica în anul școlar 2018-2019: Evaluare Națională și Bacalaureat 2019. Introducerea testelor-grilă se amână
Discuțiile despre această posibilitate, de a introduce la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2019 o parte din subiecte de tip grilă, au dat naștere unor controverse:
Schimbări la Bacalaureat și la Evaluarea Națională 2019. Cum este justificată decizia
Ce se ascunde în spatele ideii de a avea teste grilă la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2019
Subiecte grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională 2019. Radu Gologan: "Populism excesiv"
Daniel Funeriu, despre schimbarea modalității de examinare: Viața nu este un test grilă
Cât ține anul școlar? O primă modificare
O altă modificare este dispunerea celor 168 de zile de școală în 34 de săptămâni, cu o săptămână în minus față de anul școlar anterior. Cursurile noului an şcolar care încep luni însumează 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni).
Structura anului şcolar 2018-2019 cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 - 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 - 14 iunie 2019).
În plus, de anul viitor se revine la data clasică de începere a noului an școlar în România, dar cum 15 septembrie cade duminica, anul școlar 2019-2020 va începe la 16 septembrie 2019.
Programul naţional „Şcoala altfel”, va avea o durată de 5 zile consecutive şi se va derula în funcţie de alegerea fiecarei instituţii în perioada 1 octombrie 2018 - 31 mai 2019. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu trebuie să coincidă cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.
Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.
Vacanţele anului şcolar 2018-2019
- de iarnă: 22 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019
- intersemestrială: 2 - 10 februarie 2019
- de primăvară: 20 aprilie - 5 mai 2019
- vacanţa de vară: 15 iunie - 15 septembrie 2019
Pentru elevii de clasa a XII-a, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru cei de clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.
Alte zile libere
Alte zile libere pentru elevi și profesori vor fi 30 noiembrie 2018, de Sfântul Andrei (cade vineri), 24 ianuarie 2019, Ziua Principatelor Române, și 1 mai 2019, Ziua Muncii.
Unele școli ar putea avea liber și de 5 octombrie 2018, respectiv 5 iunie 2019.
Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie - Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.
În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei şi al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor şcolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situaţii obiective de urgenţă (intemperii, epidemii, calamităţi naturale) nu se poate realiza în perioada vacanţelor şcolare.
Când sunt examenele
MODELE de subiecte pentru Bacalaureat 2019 şi Evaluarea Naţională 2019. Ministerul le-a publicat pe site
BACALAUREAT 2019
O altă modificare în educație anul acesta este că, spre deosebire de examenul de Bacalaureat 2018, probele de competențe de la Bacalaureat 2019 nu se mai dau în iarnă, în timpul anului școlar, ci se revine la sistemul vechi - vor fi primele examinări în cadrul sesiunii din vară.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019 va începe la 3 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 - 6 iunie).
În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 - 13 iunie se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.
Prima probă scrisă - Limba şi literatura română - Ea) - va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă - Eb)- este programată pe 2 iulie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - se va desfăşura pe 4 iulie.
Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.
Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 - 31 mai 2019.
Cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următorul calendar:
15 - 19 iulie - înscrierea candidaţilor;
26 iulie - înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;
21 august - limba şi literatura română - proba Ea) - proba scrisă;
22 august - limba şi literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă;
23 august - proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă;
26 august - proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - proba scrisă.
Pe 27 şi 28 august va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A, pe 29 august evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B, 30 august şi 2 septembrie - evaluarea competenţelor digitale - proba D, iar pe 2 - 3 septembrie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională - proba C.
În data de 3 septembrie va avea loc afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12,00 - 16,00).
Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor la a doua sesiune de bacalaureat 2019, vor fi afişate pe 7 septembrie.
EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019
Prima probă scrisă la Evaluarea Naţională, cea la limba şi literatura română, va avea loc în data de 18 iunie 2019.
Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfăşura în data de 20 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă - pentru elevii care au studiat această disciplină) este programată în data de 21 iunie.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestaţiilor. Examenul se va încheia pe 29 iunie, cu afişarea rezultatelor finale de la evaluarea națională 2019.
Citiți şi: Schimbări în anul școlar 2018-2019: Elevii scutiți de sport vor face șah
EVALUAREA LA CLASA A II-A, A IV-A ȘI A VI-A
Probele din cadrul evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în acest an şcolar în intervalul 7 - 23 mai 2019, anunţă Ministerul Educaţiei.
Calendarul acestor evaluări a fost aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi publicat pe edu.ro.
Astfel, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc în perioada 7 - 10 mai. Probele scrise la limba română şi limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate a doua zi (8 mai) de testele de citire la cele două discipline. Proba de matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, în timp ce proba de limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în data de 10 mai.
Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: limba română (14 mai), matematică (15 mai) şi limba maternă (16 mai).
Elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) în zilele de 22 mai (limbă şi comunicare) şi 23 mai (matematică şi ştiinţele naturii).
Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, rezultatele EN II şi EN VI au ca scop elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi preorientarea şcolară, iar rezultatele EN IV sunt utilizate şi pentru diagnoza de sistem, la nivelul acestui tip de învăţământ (ciclul primar), potrivit Ministerului Educaţiei.
Rezultatele evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se comunică doar părinţilor elevilor.
Citiți și: Educația în postcomunism. Reforme multe, carte puțină
Educația, prioritate în România regală. Cum și în cât timp s-a construit liceul „Lazăr”
Un an școlar nou, dar probleme vechi
Citiți și:
Klaus Iohannis: „Reformita” duce educația „un pas înainte și doi înapoi”
Mesajul Vioricăi Dăncilă cu ocazia începerii noului an şcolar
Mesajul Patriarhului Daniel la începutul noului an școlar
Manuale greșite
Debutul noului an este precedat de scandalurile privind greşelile din manualele de clasa a VI-a, mai ales că acum, în urma deciziei Ministerului Educaţiei, cărţile sunt editate doar de Editura Didactică şI Pedagocică. De exemplu, în manualul de geografie, două oraşe au fost puse greşit pe harta României, iar Marea Moartă a făcut schimb cu Marea Roşie. În manualul de Biologie, inima și ficatul sunt poziționat greșit într-o imagine care le prezintă elevilor organele interne. Nu lipsesc însă erorile nici în manualul de istorie.
Citiți și: Copiii din clasa I învață că 12 este mai mare decât 16
Prima zi de școală. Ministrul Educației laudă noile manuale ale elevilor, pline de greșeli
Ministrul Educaţiei, noi gafe în prima zi de şcoală
Școlile, clădiri cu risc
În București, încep cursurile luni aproximativ 284.000 de elevi şi preşcolari înscriși în anul şcolar 2018-2019. Dintre aceştia, potrivit planului de şcolarizare, 250.819 elevi şi preşcolari sunt în învăţământ de stat şi aproape 34.000 în învăţământul particular. Odată cu începerea cursurilor, traficul în Capitală la orele de vârf va redeveni un coșmar.
Citiți și: Aproape 3.900 de școli nu au autorizaţie de securitate la incendiu
În Bucureşti, 14 unităţi nu au autorizaţie sanitară, iar 49 unităţi de învăţământ de stat nu au personal medical angajat, adică medic sau asistent medical, însă aceste cifre se vor modifica dat fiind faptul se fac angajări, a declarat pentru AGERPRES inspectorul IŞMB Marina Manea.
În ceea ce priveşte autorizaţiile ISU, în învăţământul de stat sunt autorizate 53 de clădiri şi 772 neautorizate. Alte 252 nu fac obiectul autorizării ISU.
În învăţământul privat 39 de clădiri sunt autorizate, iar 485 neautorizate. Nu fac obiectul autorizării ISU 105.
Pompierii spun că nici la nivel naţional lucrurile nu stau altfel. Situaţia este una periculoasă, avertizează specialiştii. În multe cazuri pompierii au recomandat anumite lucrări cu privire la siguranţa la incendiu, lucrări care fie nu au fost făcute deloc, fie nu au fost făcute corect, drept urmare documentele nu au fost emise.
Școală din București, demolată în prima zi a anului şcolar. Ce se va construi în locul ei
Anul şcolar a început cu o zi mai devreme la un liceu din Oradea
Reportaj Digi24 în Finlanda. Secretele celui mai renumit sistem de educație
Reportaj dintr-o școală finlandeză. Cât de importantă este comunicarea
În cel mai de succes sistem de învățământ elevii se adresează profesorilor pe prenume
Performanţele unui sistem de educaţie în care elevii aleg ce să învețe
Țara cu cei mai fericiţi elevi
- Etichete:
- scoala
- vacante
- elevi
- invatamant
- educatie
- examene
- schimbari
- structura anului scolar 2018-2019
- bacalaureat 2019
- evaluare nationala 2019
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News