Vorbim, de 28 de ani, despre reforma sistemului de învăţământ din România. Au fost evocate în aceste aproape 3 decenii, numeroase exemple. Digi24 vă prezintă unul dintre cele mai cunoscute şi lăudate sisteme de educaţie din lume, în acest moment. În şcolile din Finlanda, copiii nu greşesc doar pentru că sunt diferiţi. Au voie să aibă păreri şi să le spună cu voce tare, în timpul orelor. În liceu, elevii finlandezi învaţă să fie şi mai independenţi. Programa şcolară le permite să îşi personalizeze orarul, aleg materiile care îi interesează şi călătoresc cât mai mult! Finlanda este cunoscută pentru programul flexibil şi numărul puţin de ore petrecute la şcoală- aproximativ 6.300 de ore în 9 ani.
Discuție jurnalistă Digi24 – elevi finlandez:
- Ce îmi puteţi spune despre relaţia pe care o aveţi cu profesorii voştri?
-Este foarte relaxată şi informală, ne spun mereu glume şi poveşti.
-Simţiţi nevoia să vă adresaţi profesorilor voştri cu doamna sau domnul?
-Niciodată, doar pe prenume sau doar dacă cineva îţi cere în mod special. Nu sunt mai presus decât noi. Suntem cam la fel, suntem egali.
„În şcolile din Finlanda, atmosfera şi mediul de învăţare sunt prietenoase, totul decurge lejer şi totul se bazează pe colaborare. Cred că profesorii şi elevii discută foarte mult şi de asta se înţeleg aşa bine. În comparaţie cu alte ţări, în Finlanda, calificarea şi competenţele profesorilor sunt foarte ridicate. Meseria de profesor este foarte bine cotată, avem formare academică pentru profesori. Fiecare dascăl are o diplomă de master”, spune Erja Vitikka, de la Agenţia Naţională pentru Educaţie.
Discuție jurnalistă Digi24 – elevi finlandezi:
- Ce studiaţi acum în liceu?
- Eu studiez matematică, chimie şi fizică şi plănuiesc să studiez medicină în viitor în China.
- Studiez şi asta (chineza n.r.), de asemenea, am făcut trei cursuri în şcoală aici, iar apoi am continuat singur.
- Şi eu studiez matematică, chimie şi fizică, dar şi biologie, iar cum în şcoala noastră sunt atâtea limbi străine din care poţi alege, am studiat puţină spaniolă şi italiană. Avem atâtea cursuri din care putem alege.
- Noi ne putem alege orarul, deci pot să aleg eu însămi cursuri pe care mi-ar plăcea să le învăţ. Spre exemplu, în zilele de luni am şcoală de la ora 8:15 până la 11:00.
- Aveţi multe teme pentru acasă?
- Practic în toată Finlanda ai foarte puţine teme pentru acasă. Pot să folosesc foarte mult timp liber pentru lucruri care îmi plac sau timp de învăţat ca să aprofundez cunoştinţele. Aşa că ei nu ne dau teme în exces.
- Cred că cea mai bună cale este să alegi să înveţi în clasă şi să ai mai mult timp liber după ore.
- Ce îmi puteţi spune despre teste. Primiţi multe teste? Sau aveţi doar teste care să vă evalueze cunoștințele?
- Avem teste scurte, în ambele semestre. Într-o anumita zi ai teste pentru un anumit subiect.
- Noi avem câteva examene care sunt tot timpul la sfârsitul liceului, astea sunt singurele examene naționale.
„Avem o programa naţională care defineşte ţelurile, obiectivele la nivel naţional şi fiecare disciplină. Asta e baza pentru fiecare şcoală din Finlanda. Avem 18 discipline care se studiază şi la care învaţă să-şi dezvolte abilităţile. Am reformat programa în 2014-2016. Principalul obiectiv a fost să extindem mediul de învăţare, metodele folosite la predare. Noi credem că dacă de exemplu ne concentrăm pe competenţele digitale, colaborare în echipă, participare sau pe exprimare, credem că îi pregătim pentru viitor. Credem că accesul egal la o educaţie de calitate face parte din „definiţia Finlandei”. Mulţi finlandezi care pleacă să muncească în străinătate, în momentul în care îşi întemeiază o familie se întorc în Finlanda să-i educe pentru că educaţia de aici este de calitate şi gratuită”, explică Erja Vitikka, de la Agenția Națională pentru Educație.