Osteoporoza și metode prin care se stabilește diagnosticul
Data actualizării: Data publicării:
După o anumită vârstă, multe femei suferă de osteoporoză. Afecţiunea este caracterizată printr-o fragilitate crescută a oaselor, care se pot fractura uşor. Vorbim astăzi despre investigaţia pentru diagnosticul osteoporozei cu dr. Claudia Haralambie, medic specialist Reumatologie.
Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin afectarea densității oaselor și a structurii acestora, fiind considerată o boală a vârstei înaintate. Oasele capătă un aspect spongios, de burete, devin mai fragile, crescând astfel riscul de apariție al fracturilor. Acestea se pot produce în urma unor traumatisme minore și se numesc fracturi de fragilitate. Pentru a preveni osteoporoza, este esențial ca în timpul vieții active să se adopte un stil de viață sănătos, care să includă activitate fizică constantă și o dietă echilibrată, cu un nivel optim de nutrienți, vitamine și minerale.
Diagnosticul osteoporozei nu este greu de realizat, cea mai precisă metodă de diagnostic și de evaluare a riscului de fracturi osoase în acest moment fiind osteodensitometria, cunoscută și sub denumirea de scanare DXA. Procedura, foarte rapidă și nedureroasă, este o metodă imagistică care măsoară densitatea osoasă prin absorbțiometrie duală cu raze X și raportează rezultatul la valorile medii specifice peroanelor de aceeași vârstă, sex și greutate.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro