Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: „Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator”

Data actualizării: Data publicării:
Călin Georgescu. Foto: Inquam Photos : Octav Ganea
Călin Georgescu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă îngrijorarea față de ascensiunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România a lui Călin Georgescu, pe care îl cataloghează drept un candidat populist, care fragilizează poziția democratică a țării. IICCMER îndeamnă forțele politice democratice din România și societatea civilă proeuropeană să conlucreze, astfel încât România „să nu se mai întoarcă niciodată în marasmul totalitar pe care îl induce acest tip de suveranism și care este prezentat sub forma unei religii politice”.

„Călin Georgescu are un discurs izolaționist, care înseamnă închiderea granițelor și reintrarea noastră în sfera de influență a Rusiei, a lumii nedemocratice, în general. Acest tip de discurs populist introduce niște fracturi la nivelul mentalului social, o graniță între «cei buni» și «cei răi».

Semințele acestui tip de discurs au fost sădite imediat după 1990, când am avut valuri de populism care se alimentau din nostalgia național-comunistă, care, la rândul ei, prelua un discurs vehiculat în perioada interbelică de către fasciștii români, de către legionari și de către o parte, cel puțin, din mediul intelectual, religios și social. Acest discurs a ajuns, iată, în straturile profunde ale societății. Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator care e prezent mereu în cultura politică din România, fie că vorbim de Corneliu Zelea Codreanu, fie că vorbim de Ion Antonescu sau de Nicolae Ceaușescu; trebuie să ne gândim cu mare atenție la viitorul tinerei generații, la viitorul copiilor noștri, atunci când ne lăsăm seduși de un discurs care nu e în niciun caz unul patriotic, ci de tip tribal, specific naționalismului extremist”, arată președintele IICCMER, Daniel Șandru, într-un comunicat al institutului, postat în pagina de Facebook.

„Democratizarea și europenizare României ne-au adus în cea mai bună perioadă de când țara asta există”

IICCMER subliniază importanța predării în mod corect și onest a istoriei României de către profesori și abandonarea unei abordări triumfaliste asupra istoriei recente.

„Atunci când suntem toleranți cu cei care sunt intoleranți la adresa democrației și care folosesc procedurile și mijloacele democratice, putând în cele din urmă să ajungă la abolirea democrației însăși, ne dăm seama cât de importante sunt asumarea onestă a trecutului, cunoașterea a ceea ce a fost rău în trecutul nostru, într-un mod profund, care să însemne și analiză critică și reflexivă, renunțarea la tonalitatea triumfalistă în care le prezentăm copiilor noștri, elevilor noștri, studenților noștri, istoria noastră recentă, fie că vorbim de interbelic, fie că vorbim de totalitarismul comunist”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Șandru.

IICCMER face un apel către forțele politice democratice din România și societatea civilă proeuropeană să conlucreze, astfel încât România să nu se mai întoarcă niciodată în marasmul totalitar pe care îl induce acest tip de suveranism și care e prezentat sub forma unei religii politice.

„Cu toate hibele sale și cu toată fragilitatea sa, democratizarea și europenizarea României ne-au adus în cea mai bună perioadă de când țara aceasta există în planul modernității politice și sociale”, conchide președintele IICCMER.

Călin Georgescu, discurs cu mesaje subliminale pe Youtube

Călin Georgescu, clasat pe primul loc la prezidențiale, a susținut un discurs împănat de referiri naționaliste și biblice, luni seară, după finalizarea numărătorii voturilor: „Viitorul poporului să fie în picioare, nu în genunchi”, „Să fim credincioși lui Cristos!” și „Votul să rămână ca o rugăciune”, au fost câteva dintre sloganurile cu iz mesianic lansate în cursul discursului de la Youtube și Facebook.

Georgescu a refuzat să organizeze o conferință de presă, el sustinându-și declarația dintr-o încăpere decorată astfel încât să inspire liniște, în tonuri neutre, o tehnică subliminală.

În cadrul discursului, în care a invocat „neutralitatea” și „suveranitatea”, el a lansat și primul atac la adresa contracandidatei lui din turul doi, Elena Lasconi, căreia i-a spus că nu are de ce să se bucure că a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale.

 

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De la umilințe în copilărie la conducător suprem al României: drumul lui...
Digi FM
Negocieri cruciale în coaliția pro-europeană: Nume surpriză pentru candidatul unic la prezidențiale
Pro FM
Raluka, despre cum a început relația cu iubitul ei, care are 57 de ani: „Au fost 7 miliarde de motive să nu...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km din secţiunea 5 a autostrăzii Sibiu-Piteşti.
Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km din secţiunea 5 a autostrăzii...
Newsweek
S-a anunțat ora la care pensia pe decembrie va intra pe card. „Banii au ajuns la Trezorerie”
Digi FM
Cristina Cioran, primele declarații după ce a dezvăluit că așteaptă al doilea copil: „S-a ținut secretul până...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Un tânăr ucrainean, salvat de o pisică după ce a căzut într-o râpă de 400 de metri, în Munții Maramureșului
Film Now
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza