De ce nu l-am văzut pe Călin Georgescu. Ipoteza interferenței rusești e validă, dar nu suficientă

Data actualizării: Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
calin georgescu foto inquam ovidiu dumitru matiu - crop1
Călin Georgescu Foto: INQUAM Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

„Doar un sprijin extrem de puternic l-ar fi putut propulsa pe marginalul Georgescu direct pe locul întâi al prezidențialelor”, scrie jurnalista Liliana Ruse, într-un articol de opinie pentru Digi24.ro. Ea subliniază însă că aceasta nu este singura explicație, însă, de aceea, „e crucial ca statul român să lămurească rapid două lucruri: dacă au existat interferențe străine în alegeri și din ce fonduri și-a plătit campania Călin Georgescu”.

Mi-am făcut cont pe TikTok în urmă cu patru sau cinci ani ca să înțeleg lumea în care trăiește copilul meu. În timpul pandemiei, din cauza carantinării, rețeaua a devenit extrem de populară printre elevi și am vrut să văd ce conținut oferă și în ce măsură e periculos pentru copii. Imediat ce am intrat pe TikTok, feed-ul s-a umplut de clipuri cu Dana Budeanu și manele.

Timp de trei zile, algoritmul rețelei nu mi-a oferit altceva. Era imposibil de privit. Am întrebat oameni care se pricep și mi-au explicat că algoritmul îți oferă, la început, clipuri cu cel mai vizualizat conținut în regiunea ta. Prin urmare, pentru că, în România, erau prizați Dana Budeanu și cântăreții de manele, asta mi se livra și mie. Când am început să caut lucrurile care mă interesează, TikTok a devenit chiar interesant.

După șocul trăit duminică, când românii l-au trimis pe Călin Georgescu în finala prezidențială, de pe primul loc, am început cu toții să căutăm explicații. Singura rațională este teza interferenței Rusiei în procesul electoral, după modelul patentat de ruși la Brexit, alegerile din Statele Unite și, recent, în Moldova.

Interesul Rusiei era și este clar: sprijinirea candidatului pro-rus, putinist, antioccidental. Adică a lui Călin Georgescu. Doar un sprijin extrem de puternic l-ar fi putut propulsa pe marginalul Georgescu direct pe locul întâi al prezidențialelor, printr-o campanie pe TikTok al cărei rezultat a uluit inclusiv Occidentul.

Ipoteza interferenței rusești e validă, dar nu suficientă. O campanie electorală pe rețelele sociale nu are succes dacă pentru ea nu există public. Pentru mine, utilizator pe TikTok, Călin Georgescu și simpatizanții lui n-au existat. Nici nu știam că acest personaj bizar are cont pe rețele sociale. Duminică seara, l-am căutat pe TikTok și m-am uitat la clipurile lui, iar, de atunci, algoritmul mi-l oferă din abundență nu doar pe el, ci și conținut asociat lui (pro și contra).

Mecanismul rețelei nu e complicat: dacă nu accesezi un clip sau te uiți la el doar câteva secunde, nu ți-l mai oferă, pentru că ești clar dezinteresat. De aceea, în feed-ul unora dintre noi, Călin Georgescu nu a existat. Pentru mulți, conținutul asociat lui a umplut însă de ani întregi ecranele telefoanelor.

Antivacciniștii, extremiștii, ceaușiștii, antioccidentalii au fost hrăniți abundent cu video-urile lui, pentru că au primit un conținut asociat căutărilor și vizionărilor lor. Simplificat la maximum, dacă nu-l cauți sau nu-l vizionezi pe Georgescu ori ideile reptilian-extremiste asociate lui, ele nu există pentru tine. Călin Georgescu a acționat la vedere, doar că noi ne-am uitat în altă parte.

Despre cauzele sociale care au dus la acest vot irațional se va discuta mult. Ele nu pot fi înțelese cu adevărat decât în urma unor studii sociologice serioase, făcute de marile universități din țară. În acest moment însă, este crucial ca statul român să lămurească rapid două lucruri: dacă au existat interferențe străine în alegeri și din ce fonduri și-a plătit campania Călin Georgescu (el a declarat că nu a folosit niciun ban în această campanie, ceea ce e imposibil; clipurile sunt filmate și promovate profesionist, cu resurse financiare considerabile).

Sunt răspunsuri vitale nu doar pentru că urmează alte două runde de alegeri, ci pentru că ele țin de esența democrației și de siguranța națională. Oricât de dăunătoare și periculoasă este retorica anti-NATO și anti-UE, uneori chiar cu cuvintele Kremlinului, ea este acoperită de dreptul constituțional la liberă exprimare. Folosirea resurselor puse la dispoziție de un stat ostil, nu.

Partenerii noștri
Playtech
De la umilințe în copilărie la conducător suprem al României: drumul lui...
Digi FM
Negocieri cruciale în coaliția pro-europeană: Nume surpriză pentru candidatul unic la prezidențiale
Pro FM
Raluka, despre cum a început relația cu iubitul ei, care are 57 de ani: „Au fost 7 miliarde de motive să nu...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Russia's new missile Oreshnik
SUA avertizează că Rusia ar putea lansa o nouă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei în zilele următoare
Newsweek
S-a anunțat ora la care pensia pe decembrie va intra pe card. „Banii au ajuns la Trezorerie”
Digi FM
Cristina Cioran, primele declarații după ce a dezvăluit că așteaptă al doilea copil: „S-a ținut secretul până...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Un tânăr ucrainean, salvat de o pisică după ce a căzut într-o râpă de 400 de metri, în Munții Maramureșului
Film Now
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza