Traumatismele din zona abdominală, efortul fizic intens, fumatul sau înaintarea în vârstă pot produce hernia hiatală. Tratarea acesteia implică de obicei operația. Cum se descoperă această afecțiune și care sunt modalitățile moderne de tratament discutăm cu doctorul Răzvan Stavri, medic specialist chirurgie generală.
Multe cazuri de hernie hiatală sunt diagnosticate incidental, în cadrul unor alte investigații, deoarece pacienții nu prezintă semne și simptome caracteristice. În cazul herniilor hiatale mari, apar semne și simptome precum pirozisul, regurgitațiile, refluxul gastroesofagian, dificultățile la înghițire, durerea toracică sau abdominală, senzația de plenitudine instalată foarte repede, dificultăți ale respirației.
Tratamentul este necesar în prezența semnelor și simptomelor, întrucât este afectată calitatea vieții pacienților. Tratamentul chirurgical este indicat atunci când tratamentul medicamentos nu este de mare ajutor și atunci când apar complicații. Intervenția chirurgicală de reparare a herniei hiatale se desfășoară, de preferință, prin metode minim invazive, laparoscopic sau robotic. Chirurgia asistată robotic este de mare ajutor pentru tratamentul herniei hiatale, datorită preciziei operatorii deosebite, pe lângă beneficiile indiscutabile pe care le oferă pacientului – spitalizare scurtă, recuperare rapidă, risc mic de complicații.