Mii de deţinuţi politici au suferit ani la rând în închisorile comuniste, unde au fost trimişi ca "duşmani ai poporului". Au cunoscut acolo frigul, întunericul şi brutalitatea fără margini a unor gardieni. Mulţi şi-au găsit sfârşitul între pereţii reci ai temniţelor, torturaţi sau chinuiţi de muncile grele la care erau obligaţi. Cei rămaşi în viaţă s-au întâlnit azi în toată ţara şi le-au comemorat amintirea.
Iuliu Papp a fost închis timp de 4 ani, în anii '60, în mai multe penitenciare din ţară. Vina lui era aceea că a încercat să fugă din ţară, alături de fratele său.
"Bătea la ochi diferenţa asta între noi şi ei şi am zis "Măi, Pista, hai să plecăm!"
În 1960 au trecut Dunărea în Iugoslavia, dar au fost prinşi de grănicierii sârbi, care i-au trimis înapoi în România.
"Ne-au dus la Orşova, unde am dormit în ceva coteţ. Tot timpul erau cu doi militari, în stânga, în dreapta, eram legaţi la mâini (...) legaţi la ochi", povesteşte fostul deţinut politic.
Timp de patru ani a fost trimis în mai multe puşcării comuniste. Iuliu Papp recunoaşte că a fost marcat de condiţiile de la Jilava şi de la Gherla.
"La Jilava, e...e... sinistru. Cum să spun? Fără lumină, cu tinetele alea de urină acolo sub nas, unde 60, 70, 80 de oameni se urinează."
A fost eliberat în urma unui decret de amnistie în 1964. La mai bine de 50 de ani de la acele întâmplări nu şi-a uitat torţionarii, dar nici pe cei care au murit în închisorile comuniste.
Prin chinurile temniţelor comuniste a trecut şi Iosif Petri, închis pentru că a scris lozinci împotriva sistemului.
"Eram selectaţi, unii au rămas la diferite închisori. Am avut noi o conducere care a inventat o teorie şi un comportament şi mai aspru. Eram consideraţi ca nişte tâlhari."
Condiţii grele au fost în acele vremuri şi la penitenciarul din Oradea. Foştii deţinuţi politici povestesc că erau legaţi cu lanţuri şi ţinuţi în întuneric, fără mâncare.
"La penitenciarul din Oradea nu se făcea baie cu lunile şi de multe ori când ajungea să se ducă deţinutul să facă un duş la câteva luni gardienii se bucurau să îi tortureze. În timp ce se săpuneau ba le dădeau apă rece, ba dintr-o dată le dădeau apă fierbinte", spune Cristina Puşcaş, vicepreşedintele Asociaţiei "Cei 40 de mucenici".
"Represiunea politică şi nu numai la adresa celor care s-au opus regimului comunist a început, la o dimensiune amplă, imediat după alegerile din 1946 când vechile partide istorice,Partidul Naţional Liberal, Partidul Naţional Ţărănesc şi apoi cei care au făcut parte din mişcarea legionară, au fost pur şi simplu aruncaţi în închisoare", explică istoricul Gabriel Moisa.
Cei care şi-au găsit sfârşitul în temniţele comuniste au fost comemoraţi astăzi în întreaga ţară. Din 2011 pe 9 martie este marcată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Robert Rezmuves