Deținuții politici ai lui Lukașenko, exploatați ca muncitori ieftini de un afacerist german de extremă dreaptă la o fermă de ceapă

Data publicării:
Ceapă
Muncitorii erau plătiți cu 5 euro pe zi. Foto: Profimedia

Jörg Dornau, membru al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania din parlamentul landului Saxonia, a folosit deținuți politici pentru a lucra pe plantația sa de ceapă din Belarus, a raportat marți un post de știri din această țară, scrie Politico.

Dornau a încheiat un acord cu un centru local de detenție pentru a angaja belaruși condamnați pentru infracțiuni politice la compania sa agricolă din Belarus, OOO Zybulka-Bel, potrivit publicației locale independente Reform.news.

Unul dintre muncitorii de la ferma lui Dornau a declarat publicației că a sortat ceapă pentru aproximativ 5 euro pe zi, după ce a fost reținut în februarie 2024 doar pentru că a dat like unei postări pe social media.

Acesta a descris condițiile de muncă dificile, cu micul dejun la ora 7 a.m. și fără mâncare sau apă până la sfârșitul zilei de lucru, la ora 8 p.m.

„Am fost duși la un adăpost”, a spus el. „Era un subsol oribil, oamenii nu aveau cine știe ce haine pe ei, așa că mâinile și picioarele ne înghețau”.

Munca era supravegheată de un „maistru” care decidea dacă deținutul va fi plătit, a spus el. Munca nu era forțată, potrivit deținutului, dar banii câștigați trebuiau să fie folosiți pentru întreținerea centrului de detenție.

Potrivit raportului, Dornau a făcut cel puțin o vizită la plantația sa de ceapă pentru a-și vedea angajații în persoană.

„L-am văzut chiar și pe el. Un bărbat înalt, chel”, a spus deținutul, cu o descriere care se potrivește cu trăsăturile fizice ale lui Dornau. „A venit o dată cu mașina lui înmatriculată în Germania. A venit în adăpostul unde culegeam ceapă împreună cu muncitorii angajați”.

Dornau nu a răspuns marți la multiplele solicitări de comentarii din partea POLITICO.

Cine este Jörg Dornau

El a reprezentat partidul populist de extremă dreapta AfD în parlamentul din Saxonia, în estul Germaniei, din 2019 și a făcut obiectul unei examinări în legătură cu afacerile sale în Belarus.

Dornau a fost condamnat luna trecută de parlamentul saxon la plata unei amenzi de 20.862 de euro pentru că nu a dezvăluit implicarea sa în Zybulka-Bel. Compania a fost înregistrată în Belarus în octombrie 2020, chiar în timp ce protestele pro-democrație zguduiau țara.

În acest moment în Belarus există peste 1 300 de deținuți politici, potrivit organizației belaruse pentru drepturile omului Viasna. De-a lungul anilor, Belarus a fost vizat de valuri de sancțiuni din partea Uniunii Europene, cel mai recent în luna august, pentru represiunea internă continuă și încălcarea drepturilor omului.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Produs adorat de români, retras urgent din toate magazinele Auchan. Alertă alimentară
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
"Mentalistul" Simon Baker se iubește cu o femeie mai tânără decât fiica lui. A divorțat după 23 de ani și...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!
Digi FM
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele dificile: "Am...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Mel Gibson, fericit pe covorul roșu alături de fiica Lucia și fiul Lars. Actorul are nouă copii cu trei femei
UTV
Angelina Jolie si fiica sa, Vivienne, si-au facut tatuaje identice dupa succesul piesei de pe Broadway, „The...