O femeie aruncată la izolare într-un penitenciar din Belarus a reușit să-și spună povestea și să descrie sistemul brutal din închisorile politice din țară strecurând afară mesaje scrise pe bucăți de hârtie igienică.
Katsiaryna Novikava, de 38 de ani, a spus că a fost bătută în mod repetat de forțele de securitate după ce a fost reținută, în iunie 2023, și dusă la închisoare în cămașă de noapte. Ea este una dintre sutele de prizonieri politici din țara cu o populație de 9,5 milioane de oameni, condusă de dictatorul Aleksandr Lukașenko.
„Toți cei care erau la birou m-au bătut. M-au lovit în cap”, a scris Novikava, descriind cum a fost agresată în timp ce a fost interogată în mai multe centre de detenție. Povestea ei a fost publicată de mass-media independentă din Belarus, potrivit The Guardian.
Belarus a fost zguduit de proteste în masă în timpul controversatei realegeri a lui Lukașenko din august 2020 pentru un al șaselea mandat. Opoziția și națiunile occidentale au spus că alegerile din 2020 au fost fraudate. De atunci, autoritățile din Belarus au reținut peste 35.000 de persoane, dintre care multe au fost torturate în arest, forțate să părăsească țara și etichetate de autorități drept „extremiste”, potrivit centrului bielorus pentru drepturile omului Viasna.
Novikava, care a participat la protestele organizate de opoziție, a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în luna ianuarie. Ea a fost găsită vinovată pentru incitare la ură și zădărnicirea activității unui angajat al Ministerului de Interne.
Starea de sănătate a lui Novikava s-a înrăutățit după ce a fost bătută și a spus că nu primește asistența medicală necesară. „Am căzut de pe patul de sus și m-am lovit la cap într-un raft de lemn”, a scris pe hârtia igienică Novikava, precizând că rana a fost fotografiată, dar nu a primit niciun tratament.
Deși majoritatea deținuților politici din Belarus sunt ținuți în izolare, Novikava a spus că a fost ținută la un moment dat în aceeași celulă cu Marina Zolotova, redactorul șef al celui mai mare canal de știri online independent din țară, Tut.by, care a fost condamnată la 12 ani de închisoare.
„Scrisorile nu ajung aproape niciodată aici. Chiar și desenele au fost interzise”, a spus Novikava.
Viasna a spus că mesajele transmise de Novikava ar trebui investigate de comitetul împotriva torturii din cadrul ONU.
„Scrisoarea lui Novikava pune în lumină situația catastrofală a prizonierilor politici din închisorile din Belarus”, a declarat Pavel Sapelka de la Viasna pentru Associated Press, adăugând că autoritățile din Belarus știau că „hărțuirea sistemică, bătăile, refuzul asistenței medicale și izolarea informațională echivalează cu tortura prizonierilor politici”.
Personalități politice cheie din Belarus, inclusiv Viktar Babaryka, Maria Kalesnikava, Mikola Statkevich și Maxim Znak, au fost ținute în astfel de condiții și nu s-a mai auzit nimic despre ele de mai bine de un an.
În prezent, în Belarus există 1.385 de prizonieri politici, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru pace Ales Bialiatski. Cel puțin șase deținuți politici au murit în spatele gratiilor, spune Viasna.
Editor : D.C.