Oradea - Deva. Un drum european, care te duce mai degrabă cu gândul la o ţară din lumea a treia. Cratere in asfalt, gunoaie la tot pasul şi mirosuri cu greu de suportat. Pădurile de la marginea soselei sunt pline cu obiecte de uz casnic, mobilier si alte lucruri de care nu mai are nevoie nimeni. Fiecare turist care a oprit pe acest drum a contribuit la mizeria care domneşte pe acest drum.
"Ne aflăm într-un popas turist de pe DN 76, care leagă Oradea de Deva. Pare foarte greu de crezut pentru că acest loc ar trebui să fie curat şi să fie o oază de linişte unde turiştii să ia masa însă acest lurcu este imposibil. Acest loc e sufocat de gunoaie", a constatat Yvette Mîrza, reporterul Digi24 Oradea.
O troiţă înconjurată de PET-uri şi doze de bere este un semn că nici locurile sfinte de pe drumul european nu mai impresionează pe nimeni. Turiştii care trec pe aici sunt scârbiţi de ce văd din maşini.
"Cum să opreşti asta este o infecţie totală, boală şi tot ce vrei!"
"E un sentiment pe care nu-l doresc şi de accea nici nu opresc niciodată în astfel de locuri."
"Sub orice critică! Toate sunt murdare pline de mizerii!"
"Dezamăgire totală poate că pentru turiştii români, să spunem, că nu vor fi atât de surprinşi, dar un turist străin care va vedea mizeria de pe marginea drumului e mai rău decât în tările bananiere", spune Dana Lucian, managerul unei agenţii de turism.Un semn de circulaţie de la marginea drumului ne aminteşte că rovinieta este obligatorie chiar şi pe acest drum de coşmar din România. Deşi drumul E79 face legătura cu zona munţilor Bihorului, recunoscută pentru potenţialul turistic uriaş, operatorii de turism spun că nu se încumetă să aducă străini aici.
Curăţenia pe drumul european E79 se face doar pe raza comunelor pe care le traversează. În rest, nimeni nu se sinchiseşte de gunoaiele aruncate la marginea drumului.
"Responsabilitatea noastră este pe drumurile comunale care le avem în administrare. După cum vedeţi aici în comună se lucrează, se curăţă şanţurile. Drumurile europene şi naţionale sînt în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi, respectiv a Drumurilor Naţionale", explică Octavian Goldea, secretarul comunei Ceica.
Am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii CNADNR, însă până la redactarea acestui material nu am primit niciun răspuns.
În urma difuzării de către Digi24 a materialului despre situaţia drumului european dintre Oradea şi Deva, situaţia a căpătat o turnură neaşteptată. La locul de unde a transmis echipa postului nostru şi-au făcut apariţia mai mulţi muncitori, cu utilaje. Aceştia au spus că au fost trimişi de un om de afaceri din Beiuş, care a văzut materialul difuzat de Digi24, dar care nu a dorit să-şi dezvăluie numele.
Cinci persoane au încărcat pungile, flacoanele şi restul mizeriilor într-un utilaj şi le-au transportat la o groapă de gunoi din apropiere.
reporteri: Bogdan Costea, Yvette Mîrza
operator: Darius Pop