Video Desființarea ghenelor de bloc, obligatorie până în 2025, în București. Cine răspunde de înlocuirea lor cu zone de colectare selectivă

Data actualizării: Data publicării:
colectare selectiva deseuri
Foto: Shutterstock

Ghenele tobogan din blocurile din Capitală trebuie desființate, până la finalul anului și înlocuite cu zone pentru colectare selectivă. Cel puțin asta spune strategia de salubrizare a Municipiul București, adoptată încă din 2015. Însă, până la final de 2024 mai sunt doar doi luni, iar ghenele în blocuri încă există. Nu e clar nici cine trebuie să se ocupe de ele, primăriile sau asociațiile de proprietari. Iar în lipsa unor sanțiuni punctuale, schimbările sunt privite cu scepticism.

„În momentul de față asta e noi, cămăruța în care nu e igientizată și se aruncă gunoiul pe aici și ajunge în niște tomberoane jos. Curge gunoiul în acest tomberon. Sistemul nou e mai civilizat, vom scăpa și de tomberoanele astea, nu mai ducem tomberoanele în stradă. Vom avea, când vor fi funcționale, noi recipienți unde noi locatarii trebuie să aducem gunoaiele”, a explicat un administrator de bloc, pentru Digi24.

Au trecut 10 ani de când Consiliul General al Municipiului București a adoptat strategia care elimină, însă ghenele tobogan sunt la locul lor, iar termenul limită se apropie, finalul lui 2024.

În unele sectoare, primăriile au amplasat în exterior așa-numitele insule pentru colectarea selectivă, însă sunt nefuncționale. Până nu le vor da drumul, genele din bloc nu pot fi închise, explică administratorii.

„Deocamdată nu s-a început. Așteptăm cu nerăbdare pentru că e o procedură bună. Scăpăm și noi de mirosul și din mizeria din bloc. O să ducem muncă de lămurire cu locatari, o să facem ședințe și dacă nu vor să înțeleagă, până la urmă, încuiem ușile la ghenă. Și unde îl duce? Nu rămâne cu el în casă. Trebuie să vină și afară”, a mai declarat administratorul de bloc respectiv.

Deoarece în planul municipalității nu scrie clar cine și ce face pentru aceste schimbări, nu își asumă momentan nimeni responsabilitatea. În unele sectoare, primăriile s-au limitat doar la trimiterea unor înștiințări pentru asociațiile de proprietari, lăsându-i pe aceștia să se ocupe de tot.

Unii locatari nu văd deloc cu ochi buni schimbarea

„Să urc de fiecare dată sau să cobor, tot timpul să selectez. Cum selectez gunoiul? Cine mai stă? Dumnezeu mai stă să le selecteze. Într-un fel bine pentru curățenie, dar la blocurile înalte ne e greu să coborâm de la 10 jos la parter de fiecare dată”, a spus o locatară, pentru Digi24.

„La bloc cu 10 etaje să zicem că e un om în vârstă, din ăla care de-abia se mișcă. Unde îl trimiți la capătul blocului? Unde? Cu punga și cu alea. Vă dați seama ce urmează? Câți cu ele pe geam, în spatele blocului?”, a adăugat un alt locatar.

Expertul de mediu Raul Pop a subliniat importanța colectării selective de deșeuri și din punct de vedere al costurilor.

„Este foarte important și pentru mediu și pentru noi. E clar că deșeurile care ajung la groapa de gunoi sau, Doamne ferește, și mai rău în natură poluează și ne afectează sănătatea, dar mai este important și în alt punct de vedere - tot ce merge la groapa de gunoi ne costă bani, tot ce merge la reciclare ne aduce bani”, a explicat Pop.

În prezent există o amendă generică ce poate fi aplicată primăriei de sector dacă nu respectă strategia, între 30.000 și 50.000 lei. Nu există și sancțiuni pentru fiecare asociație care nu-și desființează ghena, însă primăria are în plan ca de anul viitor să dea o nouă hotărâre care să prevadă amenzi.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum l-a umilit Dana Budeanu pe George Simion: ”Ori ești ultras, ori ești un...
Digi FM
“Am făcut istorie. Va începe epoca de aur a Americii”. Donald Trump își revendică victoria în alegerile...
Pro FM
Theo Rose, adevărul despre despărțirea de Alex Leonte: „Îmi venea să ies afară să urlu”. Acum e fericită și...
Film Now
Christina Applegate, apariție rară în public, în baston, sprijinită de o prietenă. Actrița din Familia Bundy...
Adevarul
Semnele cancerului hepatic pot apărea chiar în timpul mesei. La ce trebuie să fim atenți
Newsweek
Sute de mii de pensii ar putea fi „înghețate”. Cine pune bețe în roate la Mica Recalculare?
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
A lăsat geamul mașinii deschis peste noapte, iar când s-a trezit a găsit animalul atârnat de volan: „Noroc că...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Andreea Antonescu face noi dezvlauiri despre relatia cu Andreea Balan, dupa ce nu a fost invitata la...