Iosif Kovacs are 160 de hectare de terenuri pentru care primeşte subvenţie de la Uniunea Europeană. Spre deosebire de alţi fermieri care se limitează doar să cureţe pământul ca să aibă parte de banii europeni, el cultivă porumb, grâu şi floarea soarelui.
"Într-adevăr, sunt bine veniţi aceşti bani dar sunt foarte puţini faţă de alte ţări care au triplu", a spus Iosif Kovacs, fermier.
La fel gândeşte şi Octavian Cristea, un fermier care lucrează peste 100 de hectare.
"Ar fi bine dacă am ajunge la nivelul de subvenţii care sunt în restul ţărilor europene care zic că este o sumă cu care am putea concura în anumite situaţii, să ne impunem pe piaţă", a spus Octavian Cristea, fermier.
Asta este de fapt intenţia Uniunii Europene prin Politica Agricolă Comună: terenurile să nu fie lăsate în paragină şi oamenii să fie stimulaţi să le lucreze. În acest sens, doar în 2012 40 de mii de agricultori din Bihor au cerut bani europeni, iar acum autorităţile vor să popularizeze oferta în rândul micilor producători.
"Sunt fermieri la care informaţiile ajung cu mult mai greu decât la marii fermieri ai judeţului Bihor, şi atunci şi nivelul de pregătire al respectivilor fermieri nu le permite să se poată descurca singuri", a declarat Florian Pavel, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor.
Cererile pentru subvenţia europeană pentru terenuri se pot depune la oficiile APIA din primăriile din judeţ până în luna mai.