China amenință după ce SUA au majorat tarifele vamale. „Să corecteze greşelile imediat”

Data publicării:
Freight container with USA and China flag. 3D Rendering
Foto: Profimedia Images

China se opune ferm majorării semnificative a tarifelor vamale de către SUA, a anunţat marţi Ministerul Comerţului de la Beijing, promiţând măsuri dure pentru a-şi apăra drepturile şi interesele.

„Revizuirea de către SUA a tarifelor vamale din Secţiunea 301 încalcă angajamentele preşedintelui Biden de a nu căuta să suprime şi să stopeze dezvoltarea Chinei şi de a nu căuta să decupleze şi să rupă legăturile cu China. Decizia SUA va afecta sever atmosfera de cooperare bilaterală”, se arată în comunicatul Ministerului Comerţului, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Instituţia consideră că „Statele Unite ar trebui imediat să corecteze greşelile şi să renunţe la tarifele vamale aplicate pentru produse chineze”.

Unii analişti spun că pe termen scurt impactul noilor tarife asupra Chinei ar putea fi limitat.

SUA au majorat taxele vamale

Casa Albă a anunţat marţi o creştere semnificativă a tarifelor vamale aplicate pentru produse chineze cu o valoare de 18 miliarde de dolari, în ideea de a „proteja companiile şi muncitorii americani” de o concurenţă considerată „incorectă” de către oficialii de la Washington.

Aceste noi tarife vamale vizează mai multe sectoare industriale considerate „strategice”, precum semiconductori, minerale rare, produse medicale şi automobile electrice, în cazul acestora din urmă tarifele vamale fiind majorate de la 25% până la 100%.

Anterior, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat că este necesar ca administraţia americană să se asigure că stimulentele prevăzute în planul IRA susţin industriile americane şi ca aceste investiţii să fie protejate.

Guvernul american a investit peste 860 miliarde de dolari, via planul IRA, pentru a accelera producţia de automobile electrice, baterii pentru automobile şi panouri fotovoltaice şi centrale eoliene „made in America”.

Balanța comercială, în favoarea Chinei

Însă Washingtonul acuză Beijingul că susţine puternic industriile chineze în aceste sectoare considerate drept strategice, cu importante subvenţii care creează o supraproducţie în rândul firmelor chineze, supraproducţie care este orientată spre piaţa mondială şi reduce preţurile, afectând dezvoltarea industriilor concurente din alte ţări.

Noile tarife vamale vizează tocmai „eliminarea practicilor comerciale incorecte, fie că este vorba de transferul de tehnologii, proprietatea intelectuală sau inovaţia”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Pe lângă majorarea de patru ori a tarifelor pentru vehiculele electrice, Washingtonul a majorat semnificativ şi tarifele pentru oţelul şi aluminiul din China, de la 7,5% până la 25%, la fel ca şi pentru baterii şi pentru semiconductori, de la 25% până la 50%, un tarif similar fiind impus şi pentru panourile fotovoltaice şi anumite produse medicale chinezeşti.

SUA au importat anul trecut bunuri în valoare de 427 miliarde de dolari din China şi au exportat bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari către a doua mare economie a lumii, un deficit al balanţei comerciale care persistă de câteva decenii şi a devenit un subiect sensibil la Washington.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale