G7 vrea să combată „supracapacităţile” de producţie ale Chinei, care inundă piețele cu produse ieftine din industriile „verzi”
Grupul Celor Şapte (G7), unele dintre cele mai dezvoltate ţări din lume, „ia în calcul să ia măsuri” împotriva „supracapacităţilor” de producţie ale Chinei, care inundă pieţele din Occident cu produse subvenţionate la preţuri mici, anunţă miniştrii de Finanţe din statele membre, reuniţi sâmbătă la Stresa, în Italia, într-un draft al unui „comunicat final”, relatează AFP, preluată de News.ro.
Ei îşi exprimă „îngrijorarea” cu privire la „folosirea generalizată de către China a unor politici şi practici în afara pieţei”, care „aduc atingere muncitorilor noştri, industriilor noastre şi rezistenţei noastre economice”.
Secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut joi statelor G7 să facă „un front clar şi unit” împotriva „supracapacităţilor industriale” ale Chinei, care generează „dezechilibre macroeconomice” şi care necesită „răspunsuri” din partea ţărilor afectate.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a îndemnat vineri G7 „să facă un front unit pentru a-şi proteja interesele industriale” împotriva Chinei, dar a cerut să se evite „un război comercial”.
Subvenţii masive
Miniştrii Finanţelor din cadrul G7 vor să „continue să supravegheze eventualele efecte negative ale supracapacităţilor” Chinei şi vor să „ia măsuri în vederea unor condiţii de concurenţă echitabile, conforme principiilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)”.
Ţările din Occident sunt îngrijorate de riscul ca subvenţii masive injectate de către Guvernul chinez în tehnologii, energii verzi, vehicule electrice sau baterii să nu antreneze în lume o maree de produse ieftine, care să pună în pericol concurenţi străini în aceste sectoare.
Statele Unite au anunţat la jumătatea lui mai o creştere puternică a taxelor vamale aplicate unor produse chinezeşti echivalând 19 miliarde de dolari - vehicule electrice şi baterii destinate acestor vehicule şi metale critice cu care China inundă planeta.
Comisia Euroepană (CE), care participă la summiturile G7 alături de Franţa, Germania şi Italia, s-a angajat într-un conflict cu China, pe care o acuză de o „falsificare” a pieţei europene, unde exportă produse ieftine.
CE a deschis în aprilie o anchetă cu privire la practici comerciale neloiale împotriva producătorilor de eoliene subvenţionate de către Beijing - după anchete în sectoarele automobile, feroviar şi panourilor solare -, care ar putea duce la aplicarea unor sancţiuni vamale.
Ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, a acuzat CE de „purtarea unor operaţiuni protecţioniste” în detrimentul „politicii verzi” europene, prin lansarea unor anchete cu privire la subvenţiile Chinei.
- Etichete:
- china
- uniunea europeana
- comisia europeana
- subventii
- energie verde
- industrie
- masini electrice
- turbine eoliene
- g7