Pacea falsă din Ucraina a început. Doar Trump mai crede că e reală (POLITICO)

Data publicării:
President Donald Trump Speaks After Signing Executive Orders In Oval Office - 25 Feb 2025
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Europa suferă de un caz grav de ceea ce s-ar putea numi „oboseală Trump”, titrează publicația POLITICO, care subliniază creșterea tensiunilor dintre Europa și Administrația Trump în contextul războiului din Ucraina.  Au trecut doar cinci săptămâni de când președintele american a uimit Occidentul sunându-l pe Vladimir Putin pentru a lansa procesul despre care a promis că va aduce „un sfârșit acestui război oribil”.

În replică, liderii indignați ai UE au cerut un loc central la masa negocierilor și au declarat că nu trebuie să existe discuții „despre Ucraina fără Ucraina”. Aceste cereri indignate au picat pe un teren bolovănos. 

Au existat și alte surprize neplăcute aproape zilnic - de la Donald Trump și adjunctul său, care l-au certat public pe președintele „dictator” al Ucrainei în Biroul Oval, până la criticarea UE cu privire la abordarea sa față de partidele de extremă dreaptă și apoi anunțarea unui nou val de tarife vamale pentru aluminiu și oțel.

Socoteala de acasă...

În cele din urmă, SUA și Ucraina și-au reparat suficient de mult relația distrusă pentru a purta discuții în Arabia Saudită și pentru a conveni asupra unui plan de încetare a focului pentru 30 de zile, care să întrerupă toate luptele de-a lungul liniei frontului pe uscat, pe mare și în aer. A existat o singură condiție extrem de modestă pentru ca Ucraina să pună în aplicare armistițiul: Rusia ar trebui să fie de acord să facă același lucru.

Dar când Trump a vorbit din nou cu Putin săptămâna aceasta pentru a insista asupra armistițiului de 30 de zile, liderul rus a refuzat efectiv.

În schimb, Putin a stabilit o serie de condiții care păreau imposibile, împreună cu o promisiune minimă de a nu ataca „infrastructura energetică”. Apoi a declanșat imediat un nou bombardament asupra orașelor ucrainene prin intermediul a sute de drone și rachete. Nu a existat niciun murmur de critică din partea Casei Albe.

A doua zi, Trump a vorbit cu Zelenski în ceea ce el a descris ca fiind „o convorbire telefonică foarte bună”, care a durat aproximativ o oră. „Suntem foarte pe drumul cel bun”.

Joi, Zelenski i-a ținut la curent pe liderii UE prin intermediul unui apel video, în timp ce aceștia s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta mai mult despre modul în care ar putea sprijini Ucraina (și s-ar putea apăra), în timp ce SUA își diminuează angajamentul față de securitatea regiunii, mai scrie POLITICO.

Zelenski le-a spus că discuțiile cu Trump au fost bune, înainte de a respinge ulterior cu furie cererile lui Putin ca Ucraina să devină neutră și să își reducă capacitățile militare. „A fost un pic de dezastru, după cum știm cu toții”, a declarat Ulf Kristersson, prim-ministrul suedez, vorbind cu reporterii la Bruxelles.

Reuniunea Consiliului European a arătat cât de mult s-au blocat liderii UE

Blocați în afara acțiunii reale dintre Trump, Putin și Zelenski, aceștia se găsesc prinși într-o buclă de distrageri ale atenției, uneori bizare, pe care și-au creat-o singuri, și se luptă să facă progrese în ceea ce privește ajutorarea Ucrainei sau reînarmarea propriilor armate.

Concluziile oficiale ale summitului au subliniat necesitatea „urgenței” în ceea ce privește creșterea nivelului de apărare internă. Liderii au făcut apel la „continuarea lucrărilor privind opțiunile de finanțare relevante”. Însă nu toți sunt convinși de planurile de structurare a unui nou program de împrumut în valoare de 150 de miliarde de euro pentru a sprijini investițiile țărilor UE în echipamente de apărare fabricate în UE.

Se pare că Spania dorește să redefinească „apărarea”, astfel încât să poată utiliza injecția de bani propusă pentru a face față creșterii nivelului mării și migrației ilegale. O propunere a șefului diplomației blocului comunitar, Kaja Kallas, ca țările să ofere voluntar până la 40 de miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina în acest an, pare să fi fost abandonată.

În forma sa actuală, planul de împrumut al UE ar exclude cheltuirea de euro pe arme fabricate în America, dar și pe articole britanice foarte apreciate, deoarece Regatul Unit nu mai este membru al blocului comunitar. Într-un moment în care Londra lucrează braț la braț cu Parisul pentru a aduna o forță de menținere a păcii pentru Ucraina, acest lucru pare pentru unii o exagerare birocratică, scriu cei de la POLTICO.

La Bruxelles, oficialii spun că soluția este ca prim-ministrul britanic Keir Starmer să semneze un pact cuprinzător de apărare și securitate cu UE în cadrul unui summit planificat în luna mai. Ambele părți doresc un astfel de acord. Dar pentru unii din UE mai există un impediment: Potrivit diplomaților din anumite țări de coastă, acest acord trebuie să cuprindă și noi aranjamente pentru aspecte precum drepturile de pescuit.

Așadar, viitorul colaborării europene în domeniul apărării ar putea fi încă blocat de o dispută clasică legată de pește.

„Dacă”, nu „când” există un armistițiu

Vorbind în privat, diplomații și oficialii au relatat că a existat un nou și sumbru sentiment de „realism” la Bruxelles în această săptămână.

Europenii recunosc acum că nu vor fi niciodată parte a discuțiilor de pace pe care Trump le are în vedere și se pare că nu vor putea înlocui sprijinul pe care America l-a oferit Kievului în ceea ce privește ajutorul militar, indiferent de ce dorește Kallas.

După cum a spus Kristersson, liderul suedez: Este clar că UE nu este „ceea ce trebuie” când vine vorba de apărare. Europa extinsă, a sugerat el, ar putea fi.

În Regatul Unit, Starmer s-a întâlnit cu planificatori militari care lucrează la eforturile de a concepe o potențială forță militară formată din țări precum Marea Britanie și Franța pentru a contribui la garantarea oricărei păci viitoare împotriva atacurilor rusești. Cu toate acestea, nici măcar el nu părea sigur, calificându-și în mod repetat comentariile cu cuvintele „dacă va exista un acord”.

„Sperăm că va exista o înțelegere”, a spus Starmer. „Dar ceea ce știu este că, dacă există o înțelegere, momentul pentru planificare este acum. Nu este după ce se ajunge la o înțelegere. Sunt foarte conștient de faptul că acordul ar putea fi în etape.”

Președintele francez Emmanuel Macron îi va convoca din nou pe lideri săptămâna viitoare pentru ultimul summit al „coaliției celor dispuși”, în cazul în care într-o zi va fi nevoie de forțe de menținere a păcii.

Între timp, la Washington, Trump își păstrează calmul, în timp ce Putin continuă să bombardeze Ucraina.

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani. Suma oficială în 2025 pentru stagiul minim de cotizare
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”