Ziua Imnului Național. La manifestările de la Iași au luat parte câteva zeci de persoane
Data publicării:
Pe 29 iulie 1848, "Deşteaptă-te, române!" a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. A fost interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol iar imediat după revoluția din anul 1989, "Deşteaptă-te, române!" a fost ales imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Ziua Imnului Național se sărbătorește prin lege din 1998.
În faţa puţinilor spectatori, reprezentanții instituțiilor statului au încercat să însuflețească atmosfera prin discursuri patriotice. Romeo Olteanu, prefectul județului Iaşi:
"Este foarte important ca generaţiile viitoare să înţeleagă pe deplin contextul în care a luat fiinţă acest cântec dar şi acţiunile în care el a fost motorul care a schimbat destinul ţării."
Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi: "Dacă ne gândim în ce context a apărut imnul nostru, în perioada Revoluţiei Paşoptiste, perioadă în care România, statul modern român, nu exista. Existau doar principatele. Era doar Moldova, era Valahia era Transilvania, dorinţa de afirmare naţională a românilor care nu se împlinise."