Primul sat din Iaşi unde au apărut deja pubele de-a lungul străzii principale este Ţuţora. Doar că ele au mai mult un rol decorativ pentru că oamenii scapă de gunoiul care se adună în gospodărie aşa cum s-au obişnuit de-a lungul anilor şi nu înţeleg rolul tomberoanelor.
”Văd şi eu pe aici, dar nu ştiu ce-i cu ele. Eu am căruţă cu cal, îl încarc acolo, mă duc la săptămână şi îl duc pe câmp”, a spus un locuitor.
”Dau foc acasă şi gata! Unde să-l mai duc”, a spus al localnic.
Vechile obiceiuri se schimbă greu
Primarul spune că a bătut din poartă în poartă pentru a le explicaoamenilor că e momentul să recicleze, doar că vechile obiceiuri se schimbă greu.Costică Săcăleanu, primar Ţuţora: ”Noi avem o zi din săptămână în care vin în permanent maşinile Salubris şi ridică gunoiul şi îl duc la depozit. Deci e bine. E drept mai avem mult de educat în ce priveşte sortarea deşeurilor.”
”Fiecare gospodărie din mediul rural va avea o pubelă de 120 de litri pentru deşeuri reziduale, iar la fiecare 200-250 de locuitori este gândit un punct de precolectare” (Laura Păstrăvanu, manager proiect)
Chiar dacă oamenii nici nu ştiu ce înseamnă colectare selectivă adeşeurilor, Consiliul Judeţean Iaşi are planuri ambiţioase cu o notă de plată de 70 de milioane de euro decontată de Uniunea Europeană.Laura Păstrăvanu, manager de proiect: ”Fiecare gospodărie din mediul rural va avea o pubelă de 120 de litri pentru deşeuri reziduale, iar la fiecare 200-250 de locuitori este gândit un punct de precolectare.”
Doar jumătate dintre Consiliile judeţene din ţară au obţinut finantare europeană pentru programe de colectare selectivă. Celelate judeţe vor trebui să creeze astfel de facilităţi din fonduri proprii până în 2015, în caz contrar vor plăti amendă pentru nerespecatrea angajamentelor cu Uniunea Europeană.