Emmanuel Macron l-a atacat luni pe Elon Musk, acuzându-l că se amestecă în politica europeană și că sprijină ceea ce președintele francez a numit o „mișcare reacționară internațională”, scrie POLITICO.
Deși Macron nu l-a numit direct pe controversatul miliardar din domeniul tehnologiei în discursul său anual adresat ambasadorilor francezi adunați la Paris, descrierea a fost clară.
„Acum zece ani, cine și-ar fi putut imagina dacă ni s-ar fi spus că proprietarul uneia dintre cele mai mari rețele de socializare din lume ar sprijini o nouă mișcare reacționară internațională și ar interveni direct în alegeri, inclusiv în Germania”, a spus Macron într-un discurs amplu de politică externă la Palatul Elysée.
„Cei care răspândesc minciuni și dezinformări nu sunt interesați de victime. Sunt interesați de ei înșiși”, a spus și premierul britanic referindu-se la miliardar.
Comentariile lui Macron și ale premierului britanic însă, nu au mers atât de departe față de cele ale premierului norvegian Jonas Gahr Støre, care a declarat luni că i se pare „îngrijorător” că Musk, „un om cu acces enorm la rețelele sociale” ar fi atât de „direct implicat” în politica altor națiuni.
Musk se confruntă cu reacții politice majore în Europa, după ce a comentat politica internă în Germania și Regatul Unit. El a venit în sprijinul AfD, partidul de extremă dreaptă din Germania, înainte de alegerile legislative anticipate, mișcare despre care guvernul de la Berlin și diverși lideri politici au susținut ca echivalează cu o ingerință electorală.
Musk l-a comentat, de asemenea, și pe premierul britanic Keir Starmer și, într-o mișcare surprinzătoare, l-a îndemnat pe Nigel Farage să se retragă din calitatea de lider al partidului de dreapta Reform din Marea Britanie.
Musk nu a încercat încă să-și afișeze influența asupra politicii franceze și nu este clar dacă va oferi extremei drepte franceze același tip de sprijin pe care îl are pentru mișcările similare din Europa – mai ales având în vedere că opiniile sale mai liberale din punct de vedere economic par să fie în contradicție cu cele susținute de partidul lui Marine Le Pen.
Musk și Macron s-au bucurat de relații cordiale în trecut. Șeful Tesla, SpaceX și X s-a alăturat președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, la redeschiderea de lunile trecute a Catedralei Notre Dame. Săptămâna trecută, Musk a donat 100 de terminale Starlink pentru teritoriul francez devastat din Mayotte.
Macron i-a invitat pe Musk și Trump înapoi la Paris luna viitoare pentru un summit foarte așteptat despre inteligența artificială. Președintele ales și omologul său francez s-au bucurat de o relație bună în timpul primului mandat al lui Trump, pe care Macron a încercat să o reaprindă. Macron a fost unul dintre primii lideri occidentali care l-au felicitat pe președintele ales al SUA pentru victoria sa electorală din noiembrie.
În timpul discursului său de la Elysée, Macron a spus că va lucra cu ușurință cu viitoarea administrație americană, în ciuda temerilor legate de un război comercial iminent și de viitorul războiului din Ucraina.
„Am reușit să lucrăm cu Trump, știm care sunt dezacordurile, cum ar fi cele legate de schimbările climatice”, a spus el, menționând că Trump știe că Franța este „un aliat solid”.
Dar el a mai adăugat că, dacă Europa este „slabă și defetistă”, există „șanse mici de a câștiga respect”.
Editor : M.I.