Csaba Zoltan vine în bazar, la Mamaia, de 30 de ani. Vinde jocuri şi jucării din lemn - lucrate de el - şi ţesături - lucrate de soţia sa. A rămas unul dintre puţinii comercianţi care mai pun pe tarabă obiecte de artizanat. Spune, cu regret, că, de la sezon la sezon, găseşte tot mai greu cumpărători pentru marfa sa.
Csaba Zoltan, comerciant artizan: Eu pun problema că nu mai sunt străini, nu mai sunt oameni cu valoare, nu mai sunt. Se caută niște lucruri - trei lei, patru lei și așa mai departe -, nu lucruri care sunt făcute manual.
Dorina Stănescu, comerciant artizan: Chinezăria este mai ieftină și la îndemâna oricui să facă un cadou ieftin și nu întotdeauna de cel mai bun gust. Da' asta este, poate și lipsa banului din buzunarul turistului să conteze.
În bazar, în Mamaia, profilul vânzătorului se transformă odată cu profilul cumpărătorului.
Vechile bazaruri din Mamaia au ajuns, astfel, să fie ticsite de chinezisme şi de jucării ieftine de plastic.
Ce spune Primăria
Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa: Explicaţia este una mercantilă şi aceasta vine din partea celor care vând, pentru că, să fim serioşi, astea se vând - chinezării şi alte kitsch-uri. Dar noi, ca municipalitate, în autorizaţiile de funcţionare, le dăm numai pentru obiecte de artizanat, sculptură şi alte asemenea activităţi şi li se cere şi un certificat în acest sens.
În fiecare primăvară, Primăria Constanţa organizează licitaţii pentru ocuparea modulelor din zonele Orient şi Butoaie.
Printre criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească ofertanţii se numără, potrivit caietului de sarcini, şi un "act de calificare în meseria de artizan, pictor, sculptor sau alte meserii tradiţionale...".
Doar că, după încheierea primei etape a licitaţiei, fiindcă rămân module neocupate, procedura se reia, iar de data aceasta, cerinţa de a face dovada calificării într-o meserie tradiţională este eliminată.
Asta face ca, în bazaruri, bunul gust să stea laolaltă cu kitsch-ul.
reporter: Adrian Herţa
operator: Florin Boboc