Exclusiv Camerele Palatului regal din Mamaia, unde au locuit regii și reginele României, se prăbușesc una după alta. „Este absolut îngrozitor”

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
palatul regal din mamaia, a ajuns o ruina
Foto: Captură Digi24

Palatul Regal din Mamaia, unde au locuit Regele Mihai și bunica sa, Regina Maria, a devenit casă pentru oamenii străzii și prostituate. Monumentul istoric este devastat și plin de gunoaie, iar parte din ziduri au început să se prăbușească. Totul sub privirile nepăsătoare ale politicienilor și funcționarilor statului român. În urmă cu 20 de ani, clădirea a fost vândută ilegal unei firme private, dar între timp a fost recuperată de stat. De doi ani și jumătate, instituțiile responsabile zac în inerție și nu reușesc să se înțeleagă, astfel încât lucrările de restaurare să poată începe.

Urcăm treptele Palatului Regal. Într-o cameră fără ușă observăm un bărbat complet dezbrăcat care ne spune că tocmai s-a dat cu o cremă împotriva arsurilor solare, dar se îmbracă și vine imediat. La câțiva metri, într-o dependință, un altă persoană doarme profund pe o canapea.

Toma Petcu, reporter Digi24: Imaginați-vă că pe aici, pe treptele astea, coborua Regele Mihai, Regina Maria, familia regală a României, ia uitați ce este aici.

Constantin Mitu: Domnu reporter, bine v-am găsit.

Reporter: A, sunteți bine acum.

Constantin Mitu: Cu respect, să trăiți. Bună dimineața, stimați telespectatori de aici din județul Constanța, Constantin Pitu gardian-șef, comandant de la brigada de ordine publică, pe timpul lui domnu Buzescu. Vă pot da detalii despre castelul Regina Maria Constanța. Puneți întrebările.

Ne cere să îi spunem simplu nea Costea. Pe vremuri a fost gardian public în Constanța, iar acum locuiește aici, la Palat. Ne invită înăuntru, însă își face de lucru și dispare. Mergem din cameră în cameră și descoperim oroarea. Clădirea devenită adăpost pentru oamenii străzii este sufocată de gunoaie. Un focar de infecție. Mirosul este greu de suportat.

Toma Petcu, reporter Digi24: Cu grijă, foarte mare grijă, că sunt niște scânduri cu cuiele în exterior. E o ghenă... Miroase, credeți-mă, inclusiv a excremente umane, este absolut revoltător. Hai, să ieșim. Credeți-mă că încerc să îmi găsesc cuvintele, să vă descriu ce e aici, și nu le găsesc, este absolut îngrozitor ce este aici, îngrozitor.

Palatul din Mamaia a fost construit de Regina Maria în 1927 și a devenit reședința de vară a familiei regale. Regele Mihai, copil pe atunci, își petrecea vacanțele aici împreună cu alți prinți și prințese ai caselor regale din Europa.

Florin Anghel, profesor de istorie: Ducele Philip, viitorul soț al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Regele Mihai.

Reporter: Aici avem...

Florin Anghel: Aici este Regina Elena, regina mamă Elena și regele Mihai, aici, din păcate nu este foarte clară poza, sunt regele Mihai și două prințese din familia regală a Greciei. Este singura reședință regală din România care este într-un așa hal de degradare, care nu este renovată și care nu este pusă în circuit turistic.

Camerele în care au locuit regii și reginele României se prăbușesc una după alta

Camerele în care au locuit odinioară regii și reginele României se prăbușesc una după alta. Imaginile sunt de-a dreptul revoltătoare. În fiecare zi se mai distruge câte ceva din această bijuterie a istoriei noastre.

Toma Petcu, reporter Digi24: Nu, nu te băga, nu te băga acolo. Florin, stai mai la distanță că nu știi când poate cădea.

Constantin Mitu: Nu mai intrați, că aici cade.

Reporter: Unde, ce cade?

Constantin Mitu: Cade plafonul, cade...

Reporter: Aici?

Constantin Mitu: Da, aici eu le-am pus să nu vină lumea că s-a prăbușit, i-a căzut lu una în cap și a venit SMURD-ul.

Toma Petcu, reporter Digi24: Aici tavanul s-a prăbușit cu totul. Ce vedeți aici este o bucată din tavan, jumătate din tavan, astea sunt grinzile care au putrezit și au picat cu totul, s-au prăbușit. Uite, jumătate din el este prăbușit, cealaltă jumătate probabil va cădea în curând.

Nea Costea ne mai dezvăluie un detaliu. În timpul sezonului estival, prostituatele din zonă își aduc clienții aici.

Constantin Mitu: Vin și se ... aici, au luat și pătura mea.

Reporter: Cine sunt ăștia care vin?

Constantin Mitu: Păi, nu îi cunosc.

Reporter: Oameni fără adăpost, nu?

Constantin Mitu: Oameni c..., tatuate, c..., m..., din Constanța, din țară.

Clădirea este în proprietatea unei companii de stat - Mamaia SA, subordonată Ministerului Economiei. În anul 2003 conducerea de atunci a companiei a vândut ilegal Palatul unei firme private, fără ca statul român să își poată exercita dreptul de preempțiune, așa cum prevede legea.

Abia după 15 ani, în 2018, Ministerul Culturii atacă în instanță contractul de vânzare-cumpărare, iar în martie 2022 judecătorii decid definitiv că Palatul Regal se întoarce în proprietatea Mamaia SA, adică a statului român. De atunci, au trecut aproape doi ani și jumătate, iar clădirea se degradează în ritm accelerat.

Pentru directoarea companiei care administreaza palatul, totul este sub control

Mergem la sediul Mamaia SA. Director general este Carmen Ursu. Din start simte nevoia să ne transmită un avertisment.

Carmen Ursu, director general Mamaia SA: Oricum o să vă cer, o să vă rog, de fapt o să vă cer să vedem, să văd materialul la final, că altfel să nu avem discuții pe drept la replică și așa, deci...

Reporter: Cum adică să îmi cereți să vedeți materialul la final?

Carmen Ursu: Păi, să văd materialul la final, înainte să îl difuzați.

Reporter: Cum să îmi cereți asta?

Carmen Ursu: Eu zic, eu încerc să vi-l cer, nu zic că dumneavoastră...

Doamna director încercă să ne convingă că, la Palat, totul este sub control: că nu există oameni ai străzii, că intrările sunt sigilate și că nu există gunoi.

Carmen Ursu, director general Mamaia SA: S-a făcut igienizare.

Reporter: În ce a constat atunci, iertați-mă?

Carmen Ursu: Să adunăm gunoaiele de acolo, în ce poate să constea igienizarea.

Reporter: Doamna Ursu, când le-ați adunat ultima dată, doamnă, că sunt grămezi... până la genunchi am intrat în ele.

Carmen Ursu: Noi am făcut lucrări de administrare după cum vă spun, și anul trecut am securizat totul... sunt încuiate cu lacăte toate intrările, sunt gratii.

Reporter: Doamnă, sunt persoane care locuiesc acolo, în camerele acelea. Mergem acolo?

Carmen Ursu: Sunt încuiate toate.

Pentru a putea fi restaurat, Palatul Regal trebuie transferat de la Ministerul Economiei la Ministerul Culturii. De aproape doi ani și jumătate lucrurile bat pasul pe loc. Mai întâi Mamaia SA ar fi trebuit să treacă clădirea din domeniul privat al statului, în domeniul public. Ședința a fost fixată pe 16 septembrie.

Raluca Turcan, ministrul Culturii: Vă spun sincer, nu înțeleg de ce la Mamaia SA nu s-a putut face Adunarea Generală a Acționarilor, de ce?

Carmen Ursu, director general Mamaia SA: Deci practic mai avem o săptămână estimativ în care deja avem Hotărârea.

Reporter: Doamna Ursu, iertați-mă. Doamna Ursu... V-a luat doi ani și jumătate să convocați această Adunare, doi ani și jumătate.

Carmen Ursu: Dacă vreți să considerați că ne-a luat doi ani și jumătate să convocăm această Hotîrâre AGA mă întorc la ce voiam să spun, s-au purtat discuții, s-au purtat negocieri.

Castelul Reginei Maria din Balcic este al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Bulgaria și atrage anual peste 300 de mii de turiști

Raluca Turcan, ministrul Culturii: Am vorbit cu colegii din Guvern, inclusiv cu ministrul Economiei, nu trece ședință de Guvern fără să îl întreb cum mai evoluăm cu acest subiect care mă preocupă.

Reporter: Și ce răspuns primiți?

Raluca Turcan: Răspunsul este că este nevoie de AGA.

Reporter: La Mamaia SA.

Raluca Turcan: La Mamaia SA, da.

Reporter: De ce în doi ani și jumătate nu s-a reușit transferul la Ministerul Culturii?

Radu Oprea, ministrul Economiei: Unu - trebuia să identificăm soluțiile, și la Ministerul Economiei a ajuns pentru că am crezut că la Ministerul Turismului vom reuși să găsim fonduri europene că să putem să refacem acest palat. Am reușit să găsim împreună cu Ministerul Culturii sursa de finanțare la Ministerul Culturii, tot din fonduri europene din câte știu eu va fi.

O altă problemă este terenul din jurul Palatului, care a aparținut Primăriei Constanța și, în 2004, a fost vândut aceleiași firme private. Restauraea clădirii nu poate începe până când nu va fi recuperat și terenul. Autoritățile locale au votat deja o Hotărâre prin care vor cumpăra suprafața respectivă de la actualul proprietar. Când vor fi gata toate aceste proceduri, nimeni nu știe cu exactitate.

La final, o mică dar elocventă comparție. Castelul Reginei Maria din Balcic este al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Bulgaria și atrage anual peste 300 de mii de turiști. Palatul Regal din Mamaia este și mai mare, și mai atractiv din punct de vedere arhitectural. Doar că politicienii și autoritățile de la noi, nu vor, nu pot, și... în general, nu le pasă.

Operator: Florin Dizanov

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025