Sistemul creat de Cristian Bodea funcţionează deocamdată în grădina şi livada părinţilor. El a creat aici un dispozitiv dotat cu antenă şi o cartelă SIM, la care a racordat cele patru electrovalve ale sistemului de irigaţie prin picurare şi aspersie.
Când trimit SMS-ul, acesta anunţă microcipul care îl decodifică şi dă comenzi adecvate", explică inventatorul. "A fost destul de uşor pentru că pe internet se mai găsesc documentaţii şi e destul de uşor dacă ai un minim de cunoştinţe. M-a costat în jur de 350 de euro, partea de comandă, restul nu am făcut încă un calcul", mai spune acesta.
Liceanul din Jibou nu este la prima sa invenţie. În urmă cu ceva timp el a creat o imprimantă 3D şi o cădelniţă electronică pentru biserica din oraş. Acum, tatăl său l-a impulsionat să creeze un sistem care să îi uşureze munca din grădină.
"Am mai mult timp liber, mă pot ocupa de cu totul alte probleme. Sigur se vede eficienţa şi prin calitatea produselor. Una e să uzi o dată pe zi şi alta e să poţi uda de două, de trei ori, în funcţie de cum cere planta, de cum cere timpul", a afirmat Ioan Bodea, părintele acestuia.
Vecinii se uită cu invidie la sistemul de irigaţie controlat prin SMS şi recunosc că, dacă ar avea bani, ar investi şi ei în aşa ceva.
"Uşurează munca foarte mult munca fizică. La mine durează foarte mult până reuşesc să ud toată grădina", a recunoscut Timotei Ştiglbauer, agricultor şi el.
Puţini agricultori îşi permit însă astfel de aparate. În judeţul Sălaj, 100 de hectare au în acest moment instalate sisteme de irigaţie. Asta în condiţiile în care, potrivit datelor Direcţiei judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, înainte de 1989, erau irigate peste 3.000 de hectare de teren