Specialiștii în botanică vor să modifice numele anumitor plante dacă sunt considerate ofensatoare: „Un prim pas absolut monumental”

Data actualizării: Data publicării:
Erythrina caffra
Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Mai mulți botaniști au votat pentru eliminarea numelor anumitor plante care sunt considerate ofensatoare rasial. Decizia de a șterge această „etichetă” a fost luată săptămâna trecută, după o sesiune de șase zile la care au participat peste 100 de cercetători, în cadrul Congresului Internațional de Botanică, informează The Guardian.

În urma votului, toate denumirile de plante, ciuperci și alge care conțin cuvântul caffra, care își are originea în insultele făcute împotriva oamenilor de culoare, vor fi înlocuite cu cuvântul affra pentru a desemna originile lor africane. Peste 200 de specii vor fi afectate, inclusiv copacul de corali de coastă, care, din 2026, va fi cunoscut sub numele de Erythrina affra în loc de Erythrina caffra.

Oamenii de știință care au participat la sesiune au convenit, de asemenea, să creeze un comitet special care să se pronunțe asupra denumirilor date plantelor, ciupercilor și algelor nou descoperite. Astfel, numele ar putea fi anulate de comitet dacă sunt considerate a fi ofensatoare pentru un grup sau rasă.

Modificările convenite săptămâna trecută sunt primele pe care specialiștii le-au stabilit oficial asupra denumirii speciilor și au fost salutate de botanista Sandy Knapp de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, care a condus sesiunea de șase zile.

„Acesta este un prim pas absolut monumental în abordarea unei probleme care a devenit o problemă reală în botanică și, de asemenea, în alte științe biologice”, a spus ea. „Este un început foarte important.”

Eliminarea cuvântului caffra din numele speciilor a fost propusă de profesorul Gideon Smith de la Universitatea Nelson Mandela din Africa de Sud, și de colega sa Estrela Figueiredo. Ei au militat ani de zile pentru modificarea sistemului internațional de acordare a denumirilor științifice plantelor și animalelor, pentru a permite ștergerea și înlocuirea numelor anterioare considerate inacceptabile.

„Am făcut un pas mic”

 „Este cel mai încurajator faptul că peste 60% dintre colegii noștri internaționali au susținut această propunere.”, declară Smith. 

Kevin Thiele, care inițial făcuse presiuni ca numele trecutului istoric să fie supuse modificărilor, precum și numelor viitoare, a declarat pentru Nature că modificările de săptămâna trecută au fost „cel puțin o fărâmă de recunoaștere a problemei”.

Numirea animalelor după rasiști, fasciști și alte figuri controversate provoacă la fel de multe dureri de cap ca și cele prezentate de plante, spun oamenii de știință. Exemplele includ un gândac maro, fără ochi, care a fost numit după Adolf Hitler. Nici Anophthalmus hitleri nu este singur. Numele multor alte specii amintesc de indivizi care jignesc, cum ar fi molia Hypopta mussolinii.

Comisia Internațională pentru Nomenclatură Zoologică (ICZN) a refuzat până acum să ia în considerare modificarea regulilor sale pentru a permite eliminarea referințelor rasiste sau fasciste. Redenumirea ar putea fi perturbatoare întrucât numele ar fi văzute într-o zi ca ofensatoare „pe măsură ce atitudinile se schimbă în viitor”, a declarat anul trecut comisia în Zoological Journal of the Linnean Society. Cu toate acestea, mulți cercetători au recunoscut că unele modificări vor trebui adaptate regulilor.

Knapp a spus: „Decizia botaniștilor ar trebui să clarifice comunității științifice implicate în denumirea organismelor că trebuie să deschidă subiectul și să devină mai conștienți și mai respectuoși față de ce nume ar trebui permise”.

„Am făcut un pas mic, nu mai mult de atât. Trebuie să facem mai multe modificări regulamentului. Cu toate acestea, nu ajungi niciodată nicăieri până nu începi să faci pași, iar noi am făcut asta, în sfârșit.”

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unui american după 12 ani în România, virală pe TikTok. ”Cred că mulți români vor înțelege ce spun”
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Pro FM
„Tocmai ți-am cunoscut soțul!” Lady Gaga, dezvăluiri despre relația cu Michael Polansky și modul în care a...
Film Now
Fiul Angelinei Jolie, prima apariție după accident. Pax avea mâna în ghips și era însoțit de mama sa celebră
Adevarul
Ziua în care mareșalul Antonescu a pus mâna pe putere în România. Cum l-a alungat pe Carol al II lea și...
Newsweek
Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia pentru Kiev. Dă la schimb avioane Rafale
Digi FM
Oana Radu, despre perioada în care a avut 120 kg: "Mâncam ca să îmi vindec stările. Asociam iubirea cu...
Digi World
Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Ben Affleck, ținta comentariilor după ce a ieșit la iveală un interviu acordat în urmă cu peste 20 de ani...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale