Dacă dinozaurii nu dispăreau, astăzi nu am fi avut struguri, potrivit unui nou studiu

Data publicării:
struguri / dinozauri
Cu toate că s-a răspândit pe toate continentele după dispariția dinozaurilor, vița de vie sălbatică a dispărut complet din America de Sud și Centrală. Colaj foto: Profimedia Images

Strugurii au jucat un rol important în istoria omenirii, dar aceste fructe care au stat la baza vinurilor produse de om de mii de ani nu ar fi existat dacă dinozaurii nu dispăreau acum 66 de milioane de ani, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Când asteroidul a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani, a șters de pe fața planetei animalele uriașe și greoaie și a permis altor ființe și plante să se dezvolte și să prospere.

Descoperirea unor sâmburi fosilizați de struguri în Columbia, Panama și Peru care au între 19 și 60 de milioane de ani arată cum aceste fructe au împânzit pădurile dense ale Pământului, ajungând să se răspândească pe tot globul.

Unul dintre sâmburii noi descoperiți provin de la cel mai vechi specimen de plantă din familia viței de vie găsit în emisfera vestică, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Plants.

„Aceștia sunt cei mai vechi struguri descoperiți vreodată în această parte a lumii și sunt cu câteva milioane de ani mai tineri decât cei mai vechi [struguri] descoperiți vreodată pe partea cealaltă a planetei”, a spus autorul principal al studiului, Fabiany Herrera, administrator asistent de paleobotanică al Field Museum din Chicago.

„Această descoperire este importantă pentru că arată că după dispariția dinozaurilor, strugurii au început cu adevărat să se răspândească în toată lumea.”

La fel ca țesutul moale al animalelor, fructele nu se păstrează bine în formă fosilizată. Dar sâmburii, care se fosilizează mai ușor, îi pot ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă unde erau prezente plantele în diferite etape din istoria Pământului, pe măsură ce reconstruiesc arborele vieții și stabilesc poveștile de origine.

„Ne gândim mereu la animale, dinozauri, pentru că au fost cele mai mari chestii care au fost afectate, dar evenimentul de extincție a avut un impact uriaș și asupra planetelor”, a spus Herrera. „Pădurea s-a resetat într-un mod care a schimbat compoziția plantelor.”

Wine lovers have dinosaurs to thank as their extinction 'allowed grapes to spread'
Sâmburii fosilizați de struguri de acum 60 de milioane de ani au fost descoperiți în Columbia. Foto: Profimedia Images

Dispariția dinozaurilor a schimbat întreaga structură a pădurilor

Când dinozaurii au dispărut, absența lor a schimbat întreaga structură a pădurilor, potrivit cercetătorilor.

„Animalele mari, precum dinozaurii, sunt cunoscuți pentru [capacitatea lor de] a transforma ecosistemele din jurul lor. Credem că dacă erau dinozauri mari care mergeau prin pădure, cel mai probabil doborau copaci, ceea ce făcea pădurile mai deschise decât sunt azi”, a spus Monica Carvalho, administrator asistent al Muzeului de Paleontologie de la Universitatea Michigan.

După ce dinozaurii au dispărut, pădurile tropicale au devenit copleșite de vegetație, iar straturile de copaci au creat un subarboret și o boltă de ramuri și frunze.

Aceste păduri dense împiedicau lumina să ajungă la plantele mai mici care trebuia să concureze pentru resurse. Plantele cățărătoare aveau un avantaj în această luptă, ajungând mai ușor la bolta copacilor.

Speciile de mamifere și păsări care au apărut după dispariția dinozaurilor au ajutat să răspândească sâmburii de struguri.

Vița de vie s-a răspândit, s-a adaptat și apoi a dispărut cu timpul din unele părți ale lumii, precum America de Sud și Centrală.

Herrera vrea să investigheze și alte exemple de plante fosilizate, precum floarea soarelui, orhidee și ananas, ca să vadă dacă ele existau în pădurile tropicale antice.

„Sper doar că majoritatea semințelor plantelor existente pot să se adapteze repede la criza climatică din prezent. Sâmburii fosilizați ne arată că plantele sunt rezistente, dar și că pot dispărea complet de pe un întreg continent.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Toată strada a câștigat la Loto un milion de lire sterline. Trucul inteligent care...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Dieta care îl ajută pe Sting să arate atât de bine la 73 de ani
Film Now
Zendaya, despre presiunea adusă de faimă: „Nu știu dacă o pot gestiona, am fost mereu un copil timid!” Cum...
Adevarul
Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură. Semnalul de alarmă tras de medici
Newsweek
Ziua când pensia intră pe card în octombrie s-a schimbat. 2.300.000 pensionari sunt vizați
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...