Cea mai valoroasă comoară din Anglia: O colecție uriașă de monede din vremea lui William Cuceritorul s-a vândut pentru o sumă record

Data actualizării: Data publicării:
vânători de comori din Anglia / monede de argint din vremea lui William Cuceritorul
Lisa Grace și Adam Staples sunt doi dintre cei șapte vânători de comori care vor împărți suma de 4,3 milioane de lire sterline cu proprietarul pământului unde au fost descoperite monedele. Colaj foto: Profimedia Images

O colecție de monede de argint din era normandă descoperite cu cinci ani în urmă în sud-vestul Angliei a devenit cea mai valoroasă comoară găsită vreodată în Marea Britanie, după ce a fost cumpărată cu 4,3 milioane de lire sterline de un trust de patrimoniu local, scrie CNN.

Un grup de șapte vânători de comori a descoperit cele 2.584 de monede de argint folosind detectoare de metale în zona Chew Valley, la aproximativ 18 kilometri la sud de Bristol. Descoperirea a fost una foarte profitabilă pentru cei șapte, întrucât vor păstra jumătate din suma plătită pentru monede, cealaltă jumătate mergând înspre proprietarul terenului unde au fost găsite.

Monedele sunt din perioada 1066-68, în timpul invaziei normanzilor, una dintre cele mai violente perioade din istoria Angliei și ultima dată când țara a fost invadată cu succes.

1,000 year old coin hoard
Monedele sunt din 1066-68, perioada invaziei normanzilor, una dintre cele mai agitate vremuri din istoria Angliei și ultima dată când țara a fost invadată cu succes. Foto: Profimedia Images

Cea mai veche dintre monede îl prezintă pe Regele Eduard Confesorul, care a murit fără copii în ianuarie 1066, declanșând o perioadă de instabilitate după ce le-a promis coroana tuturor celor trei pretendenți la tron: Harold Godwinson, Earl de Wessex; Harald Hardrade, Rege al Norvegiei; William, Duce de Normandia, care avea să ajungă William Cuceritorul după cucerirea normandă a Angliei în 1066.

Figurile care apar pe cele peste 2.000 de monede arată cât de agitate au fost acele vremuri: aproape jumătate dintre ele îl prezintă pe Harold, în timp ce restul sunt marcate cu figura lui William.

1,000 year old coin hoard
Monedele vin „dintr-un moment de cotitură în istoria Angliei și marchează trecerea de la conducerea saxonă la cea normandă”. Foto: Profimedia Images

Monedele vin „dintr-un moment de cotitură în istoria Angliei și marchează trecerea de la conducerea saxonă la cea normandă”, a explicat Amal Khreisheh, muzeograf de arheologie al South West Heritage Trust.

„Colecția a fost îngropată în jurul anilor 1067-1068 pe o proprietate în Chew Valley care i-a aparținut mult mai târziu lui Giso, Episcop de Wells. Credem că probabil a fost îngropată pentru păstrare în vremea rebeliunilor împotriva lui William din Sud-Vest.”

„Știm că în 1068, populația din Exeter s-a revoltat împotriva lui William. În jurul acestei perioade, fiii lui Harold s-au întors din exil din Irlanda și forțele lor au lansat atacuri în jurul Râului Avon și apoi în jos spre Somerset și Chew Valley”, a explicat Khreisheh.

Detectorists find huge Norman coin hoard. A huge hoard of silver coins dating back to the aftermath of the Battle of Hastings could be declared as treasure. The 2,528 silver coins were found in the Chew Valley, north-east Somerset, by a group of metal det
Monedele au fost probabil îngropate într-o perioadă în care s-au declanșat mai multe revolte împotriva lui William Cuceritorul în sud-vestul Angliei. Foto: Profimedia Images

Descoperirea unor monede care au fost folosite cu aproape 1.000 de ani în urmă este un eveniment foarte rar. Întreaga colecție conține de două ori mai multe monede din timpul lui Harold al II-lea decât toate monedele din această perioadă descoperite până atunci.

Monedele vor fi expuse în Muzeul Britanic de la Londra din 26 noiembrie, înainte de a se întoarce în muzee din sud-vestul Angliei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri