OSCAR 2016 | Opt pelicule, un singur câștigător la categoria „cel mai bun fillm”

Data publicării:
Alejandro Gonzalez Inarritu premiu regizori GettyImages-508850322-2

 

The Big Short” este filmul care abordează criza financiară într-un mod diferit. Pelicula are la bază romanul bestseller, semnat Michael Lewis, care explică mecanismele ce au dus la marea criză economică din 2008.

Mulţi dintre noi nu ştim nici astăzi ce s-a întâmplat exact în urmă cu opt ani pe Wall Street şi cum a devenit criză economică de acolo, una mondială. „The Big Short” asta face. Ne ajută să înţelegem. Şi nu oricum. Ne sunt „profesori" Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt şi Steve Carell. Ei interpretează ciudaţii, nonconformiştii din sistem, cei care au văzut înaintea tuturor că economia Americii se va prăbuşi.

Dacă nu eşti economist, filmul te poate pune în încurcătură. Obligaţiuni ipotecare, rezerve de utilităţi, subprime, credite swap, sunt câţiva dintre termenii-vedetă ai filmului. Din fericire însă, explicaţi pe înţelesul tuturor.

Pelicula nu i-a pus deloc în dificultate pe cei din sindicatul producătorilor americani, care au desemnat „The Big Short” cel mai bun film al anului. La Oscar a strâns cinci nominalizări.

„Bridge of spies” este cea mai nouă creaţie a lui Steven Spielberg, al 28-lea film, după o pauză de trei ani. Pelicula este ecranizarea unei poveşti adevărate puţin ştiute. Tom Hanks însuşi a recunoscut că nu ştia istoria personajului sau, James Donovan, avocatul care a facilitat schimbul de prizonieri între Rusia şi America în plin Război rece.

Donovan a fost un personaj atipic în istoria americană, un om căruia i se datorează multe succese diplomatice. A apărat atât de bine un spion rus descoperit pe teritoriul american, încât a fost trimis să negocieze un schimb de prizonieri atunci când ruşii au capturat un pilot american.

În „Bridge of Spies”, Tom Hanks şi Steven Spielberg fac echipa pentru a patra oară. Primul film la care au lucrat împreună a fost „Saving Private Ryan".

În ciuda faptului că a regizat o mulţime de filme de succes, Spielberg a câştigat o singură dată Oscarul la categoria cel mai bun film: în 1994, cu „Schindler's List”.

„Brooklyn” este un film în care nu veţi găsi acţiune, efecte speciale sau scene fierbinţi. În schimb, găsiţi emoţie cât cuprinde și o poveste frumoasă.

Eillis este o tânăra irlandeză care emigrează în SUA, unde se loveşte de greutăţi, se ambiţionează, se îndrăgostește, ajunge fericită. Când sora ei din Irlanda moare, Eillis este pusă în situaţia de a lăsa tot ce are şi a se întoarce acasă.

„Brooklyn” este o poveste despre maturizare, adaptare, dar şi o poveste de dragoste. Gurile rele spun că există un motiv pentru care astfel de filme nu se mai fac: pentru că nu mai prind la public. Chiar şi aşa, „Brooklyn” este pe lista celor mai bune filme la Oscar, iar actriţa din rolul principal este şi ea nominalizată la categoria de interpretare.

Varianta „Mad Max. Fury Road” din 2015 cu Charlize Theron şi Tom Hardy este o reinterpretare a seriei de success din anii 80 cu Mel Gibson şi Tina Turner. George Miller, creatorul primelor filme de acum 30 de ani, revine cu povestea situată într-un viitor dezolant, într-o lume nouă, post apocaliptică, unde resursele banale sunt de negăsit.

Charlize Theron este Furiosa, o luptătoare care îşi doreşte libertatea mai presus de orice. Tom Hardy este Max, hoinarul care devine sclavul unei armate conduse de tiranul ţinutului. Cei doi evadează separat, dar drumurile lor se intersectează. Împreună pornesc pe calea furiei, spre libertate.

Filmul a primit critici excepţionale în 2015 şi ne aşteptăm să fie recompensat şi la Oscar, ţinând cont de fapul că are nu mai puţin de zece nominalizări.

V-aţi întrebat ce aţi face dacă aţi rămâne singur pe Marte? Sună că un banc, dar cineva a scris o carte pornind de la întrebarea asta. Se numeşte „The Martian” şi a avut mare succes în rândul fanilor de science-fiction. Când Ridley Scott a citit-o, a strâns o echipă de actori celebri şi a făcut filmul „The Martian”, care a ajuns mai celebru decât cartea.

Un îndrumar al supravieţuirii pe o planetă unde nu există condiţii de viaţă devine, prin film, un science-action, după cum Matt Damon însuşi a spus. „The Martian” a primit Globul de Aur pentru cel mai bun film-comedie. Ridley Scott s-a întrebat retoric când a primit globul: „Serios? Comedie?"

Este prima dată când o peliculă a lui Ridley Scott este nominalizată la Oscar la categoria cel mai bun film.„The Martian” are în total șapte nominalizări.

„The Revenant” este filmul care a stârnit cele mai multe controverse anul acesta, la Oscar. Actorul principal, Leonardo DiCaprio, are câteva replici, pentru că în mare marte din film nu are cu cine vorbi. Este mutilat de un urs, dar nu moare. Se târăște în coate, cade în prăpastie, trece prin ape îngheţate, este atacat cu săgeţi, doarme în aer liber în viscol şi apoi în cadavrul unui animal. Orice ar face, nu moare.

„The Revenant” este filmul pentru care Inarritu şi-a concediat un om de bază din echipă, a depăşit bugetul şi timpul pentru filmări. Până acum, a reuşit să triumfe la Globurile de aur. La Oscar, epopeea supravieţuirii lui Hugh Glass are mari şanse să îi aducă lui DiCaprio primul Oscar din carieră de actor. „The Revenant” are cele mai multe nominalizări de anul acesta - 12.

Filmul „Room” este unul dintre peliculele realizate cu buget mic în competiţia de anul acesta - doar 12 milioane de dolari. Chiar şi aşa, reuşeşte să captiveze prin suspansul şi jocul actoricesc pentru care Brie Larson, eroina poveştii, a primit un Glob de Aur anul acesta.

„Room” este o dramă cu accent de thriller, care o prezintă pe Joy, o tânăra ţinută prizonieră șapte ani în magazia răpitorului ei. Jack, fiul de cinci ani, eeste născut în această încăpere, din care nu a ieşit niciodată.

Jumătate din film se petrece în camera celor doi. Drept urmare, unii critici l-au catalogat drept „claustrofob". La un moment dat , tânăra mama şi fiul ei reuşesc să scape. Pentru cei doi, începe o perioada dificilă, în care Joy trebuie să se regăsescă, iar Jack - să descopere lumea despre care credea că există doar la televizor.

Filmul „Spotlight” porneşte de la fapte reale. În 2003, jurnaliştii cotidianului „The Boston Globe” au primit Premiul Pulitzer pentru o investigaţie care a zguduit din temelii lumea catolică de pe coasta de est.

Povestea porneşte de la un preot catolic acuzat de pedofilie. Echipa de jurnalişti, denumită „Spotlight”, merge din aproape în aproape şi descoperă zeci de cazuri identice. Într-un final, sunt mai mult de 1500 de victime. Scandalul duce la dezvăluri similare în toată lumea.

La mai bine de un deceniu de la anchetă, regizorul şi scenaristul Tom McCarthy s-a hotărât să facă din poveste un film: „Spotlight”, un omagiu adus jurnalismului de investigaţie.

Din distribuţie fac parte nume sonore, precum Michael Keaton, Rachel McAdams şi Mark Rufallo, ambii nominalizaţi pentru interpretările lor. Mulţi spun că „Spotlight„ este cel mai bun film despre jurnalism de la pelicula „All the President's Men” încoace.

Până acum, a luat premiul pentru cel mai bun film al anului 2015 în cadrul galei Premiilor Criticilor. La Oscar are șase nominalizări.

Citiți și: 
Gazde de Oscar
OSCAR 2016 | Cine va fi cel mai bun regizor?
OSCAR 2016 | O competiție plină de controverse 

Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, în noaptea de 28 spre 29 februarie. 

Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 7 dimineaţa, ora României. 

Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.

Gala premiilor Oscar, transmisă în exclusivitate în România de Digi24 și Digi Film, va putea fi urmărită cu traducere sau sunet original.

Votează-ți favoriții la Premiile Oscar® 2016 și câștigă unul din cele trei sisteme Home Cinema! Dacă favoriții tăi iau Oscarul acasă, vei intra automat în tragerile la sorți pentru câștigarea premiilor! Te poți înscrie în concurs în perioada 22 februarie, ora 09:00 și până la 28 februarie, ora 23:00, prin una din următoarele medii: http://www.digi-film.ro/contests/oscar-2016 sau  http://www.digi24.ro/concursuri/oscar2016/.

Luni, 29 februarie 2016, toți participanții care au răspuns corect la minimum o întrebare, vor fi incluși în tragerea la sorți pentru 3 sisteme Home Cinema.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele mai mari pensii din România, conform CNPP. Cum ajungi să primești lunar o avere...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”