OSCAR 2016 | O competiție plină de controverse
Discuția despre diversitatea rasială de la Oscar a devenit atât de populară încât este un subiect tratat și de presa de peste ocean. Cu atât mai mult cu cât anul acest mai mulți actori afro-americani, printre care și Jada Pinkett Smith și Will Smith, și-au anunțat intenția de a boicota celebra gală.
#OscarsSoWhite
Problema a intrat în atenția publică anul trecut, când lipsa de diversitate a dus la proteste. Nici anul acesta situația nu este mai bună.
Nu numai că niciun actor sau actriţă de culoare nu a fost nominalizat pentru interpretare, dar singurele filme nominalizate la care şi-au adus contribuţia persoane de culoare (interpretare, regie) sunt reprezentate tot de albi. Un exemplu este filmul „Creed”, regizat și scris de cineastul de culoare Ryan Coogler cu Michael B. Jordan în rol principal. Totuși, singura nominalizare pe care a primit-o este în persoana actorului Sylvester Stalone pentru cel mai bun rol secundar.
De asemenea, „Straight Outta Compton”, regizat de cineastul afro-american F. Gray Gray, a cărui întreagă distribuție este formată din mai mulți tineri de culoare, a fost nominalizat pentru cel mai bun scenariu original. Scenariul filmului este semnat de doi caucazieni.
Lipsa diversității rasiale la premiile Oscar a fost o problemă care a atras atenția președintelui Barack Obama. Astfel, liderul de la Casa Albă a pledat în favoarea „oportunităţilor pentru toţi”, inclusiv în industria cinematografică
Cineastul american de culoare Spike Lee, actorii Will Smith și Jada Pinkett Smith sunt printre cei care au chemat public la boicot în semn de protest față de lipsa candidaților de culoare pentru al doilea an consecutiv.
Ulterior, mai multe staruri de cinema au susţinut acelaşi punct de vedere, în timp ce alte vedete au criticat ideea instituirii de cote în aşa fel încât minorităţile să poată ajunge mai uşor la Oscaruri. Alte personalităţi ca Stecey Dash, Michael Caine şi Charlotte Rampling susţin că „diversitatea etnică” nu poate fi un criteriu pentru nominalizarea la Oscar.
Printre personalitățile care au pledat pentru schimbări instituţionale se numără Reese Witherspoon şi Lupita Nyong’o, ambele deținătoare ale câte unui Oscar. De asemenea, actorul britanic Ian McKellen a spus că este solidar cu cei care reclamă lipsa diversităţii la premiile Oscar.
„Actorii de culoare se consideră slab reprezentați în lumea filmului, la fel simt și femeile de multă vreme și dintotdeauna homosexualii ca mine".
George Clooney, Dustin Hoffman şi Whoopi Goldberg au declarat că problema este mult mai profundă şi se extinde dincolo de Academia de Film, în timp.
Competiţia pentru rol secundar feminin, un dezastru
O altă controversă a fost stârnită de nominalizările pentru cel mai bun rol secundar feminin. Presa străină a catalogat competiția drept un „dezastru”,potrivit The Telegraph.
Actrița Rooney Mara joacă în rol principal în pelicula „Carol” și Alicia Vikander joacă tot în rol principal, alături de Eddie Redmayne în pelicula „The Danish Girl”. Cu toate acestea, pentru că la capitolul „cea mai bună actriţă în rol principal” competiţia este foarte puternică, amândouă au fost nominalizate pentru rol secundar.
Totuşi, la Globurile de Aur, atât Rooney Mara, cât şi Alicia Vikander au fost nominaliate pentru rol principal.
Rooney Mara și Alicia Vikander concurează cu alte trei actriţe care interpretează roluri secundare autentice: Kate Winslet („Steve Jobs”), Rachel McAdams („Spotlight”), Jennifer Jason Leigh („The Hateful Eight”).
Votanţii trebuie să facă diferenţa între cum joacă Mara în Carol şi cum joacă Winslet în Steve Jobs, astfel că orice rezultat la această categorie va fi nesatisfăcător.
94 % dintre votanți sunt caucazieni
Profilul celor care decid cine pleacă acasă cu un Oscar a stârnit discuții aprinse, după ce s-a constat că 94 % dintre votanți sunt caucazieni, 77 % sunt bărbați și vârsta medie este de 62 de ani, potrivit BBC.
Cei 6.300 de membri ai Academiei, persoane din industria filmului, votează nominalizaţii la Oscar în fiecare an. În 2012, LA Times a făcut un studiu ca să afle câtă diversitate există în rândul membrilor Academiei.
Astfel, reporterii LA Times au stat de vorbă cu mii de membri ai Academiei şi reprezentanţi ai acestora şi au ajuns să confirme identitatea a peste 5.100 de votanţi, adică peste 89% dintre membrii care votează. În urma interviurilor au constat că 94% dintre votanţi sunt caucazieni, 2% sunt persoane de culoare şi 2% sunt latinoamericani. De asemenea, 77 % sunt bărbați cu vârsta medie de 62 de ani, și doar 14 % din membrii Academiei au sub 50 de ani.
Mai mult, dintre toate domeniile de care se ocupă Academia, 15 sunt reprezentate aproape exclusiv de bărbați albi. Astfel, în fiecare domeniu cu excepţia actorilor, 90% sunt caucazieni, iar în ceea ce îî priveşte pe actori, 88% dintre ei sunt caucazieni.
Totodată, în cinci ramuri ale Academiei, printre care imagine şi efecte vizuale, sunt peste 90% bărbaţi.
Idris Elba și Quentin Tarantino, printre marii perdanţi ai nominalizărilor din 2016
Presa de peste ocean, dar și internauții, au atras atenția că nominalizările la Oscar de anul acesta au adus și câteva surprize neplăcute. Mai mulți actori și regizori au fost lăsați cu totul pe dinafară, deși ar fi meritat să fie nominalizați la categorii importante Academiei de Film.
Idris Elba, Michael B. Jordan, Quentin Tarantino, Steven Spielberg, dar și filmele „Carol” și „Straigh Outta Compton” sunt numele cele mai vehiculate de pe lista celor „uitați” de Academia de Film.
Dintre toate, cea mai importantă absenţă pe care o semnalează presa de peste Ocean este producţia Netflix, „Beasts of No Nation”, cu actorul afro-american Idris Elba în rol secundar.
Un argument că filmul ar trebuit nominalizat la Oscar îl reprezintă şi nominalizarea de către Sindicatul Actorilor Americani la categoria cea mai bună distribuţie. Interesant este că Sindicatul nu a inclus deloc pelicula „The Revenant” pe lista sa de nominalizări pentru cea mai bună distribuţie, echivalentul categoriei „cel mai bun film” de la Oscaruri
De asemenea, la fel de important este şi faptul că acelaşi Sindicat, care indică in proporţie de 50% câştigătorii la Oscar, nu l-a nominalizat deloc pe Sylvester Stalone la categoria cel mai bun actor în rol secundar, în schimb l-a premiat pe Idris Elba pentru rolul său din „Beasts of No Nation”
Idris Elba a fost ocolit de Academie la categoria cel mai bun actor în rol secundar. De asemenea, au mai fost ocoliți Michael B. Jordan din „Creed” și Jacob Tremblay, copilul din Room.
Un alt film care a trecut pe lângă nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun film, dar care s-a aflat pe lista Sindicatului Actorilor Americani este „Straight Outta Compton”„Straight Outta Compton”, în regia lui F. Gary Gray, cu Paul Giamtti, prezintă debutul din 1986 al grupului de rapperi N.W.A. din Compton, o periferie a oraşului Los Angeles. Grupul de gangsta-rap a fost înființat de Eazy-E și din el au făcut parte Dr. Dre, DJ Yella și Ice Cube.
O altă absenţă notabilă de la categoria „cel mai bun film” este „Carol”, regizat de Todd Haynes
„Carol”, o dramă care prezintă povestea de iubire dintre două femei, interpretate de actriţele Cate Blanchett şi Rooney Mara, s-a impus în schimb la New York Film Critics Circle la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu” şi „cea mai bună imagine”
În ceea ce priveşte categoria „cel mai bun regizor”, nume precum Steven Spielberg, pentru „Bridge of Spies”, Todd Haynes, pentru „Carol” sau Ridley Scott, pentru „The Martian” nu au prins nominalizări, chiar daca filmele lor sunt bine reprezentate la alte categorii.
De asemenea, Quentin Tarantio și Aaron Sorkin au fost ignorați la categoriile cel mai bun scenariu original pentru „The Hateful Eight”, respectiv cel mai bun scenariu adaptat pentru „Steve Jobs”.
Actori ignoraţi constant de Academia Americană de Film
De-a lungul timpului Academia a ignorat multe nume mari, astfel că actori și actrițe precum John Cusack, Richard Gere, Alan Rickman, Isabella Rosellini, Meg Ryan nu au primit recunoaștere pentru rolurile interpretate, scrie The Telegraph.
Richard Gere – ar fi putut primi o nominalizare, de pildă, pentru rol principal în „Internal Affairs”, 1990
John Cusack – ar fi putut primi o nominalizare pentru rol secundar, în 1998, pentru „The Thin Red Line”
Jim Carrey – ar fi putut primi o nominalizare în 2004, pentru rol principal în Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Jeff Daniels – ar fi putut primi o nominalizare în 2005, pentru rol principal în The Squid and the Whale
Hugh Grant – ar fi putut primi o nominalizare în 1994 pentru rol principal în „Four Weddings and a Funeral”
Alan Rickman – ar fi putut primi o nominalizare în 1988, pentru rol secundar în Die Hard
Isabella Rossellini – ar fi putut primi o nominalizare în 1986, pentru rol principal în „Blue Velvet”
Donald Sutherland – ar fi putut primi o nominalizare în 1991 pentru rol secundar în JFK
Meg Ryan – ar fi putut primi o nominalizare în 1989 pentru rol principal, în „When Harry Met Sally”
Mia Farrow – ar fi putut primi o nominalizare în 1968 pentru rol principal în Rosemary's Baby
Documentarist: Cristina Rizoiu
Surse:
http://variety.com/2016/biz/news/oscar-nominations-2016-diversity-white-1201674903/
http://www.telegraph.co.uk/film/movie-news/oscars-2016-academy-awards-nominations/
http://www.agerpres.ro/lifestyle/2016/01/28/barack-obama-intervine-in-dezbaterea-privind-nominalizarile-la-oscar-si-pledeaza-pentru-oportunitati-pentru-toti--19-56-26
http://www.usmagazine.com/celebrity-news/news/oscars-2016-controversy-everything-we-know-so-far-w162343
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-35368448
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-35360113
http://www.agerpres.ro/cultura/2016/01/22/doi-mari-actori-britanici-sustin-ca-diversitatea-etnica-nu-poate-fi-un-criteriu-pentru-nominalizarea-la-oscar-16-01-10
http://www.agerpres.ro/lifestyle/2016/01/25/actorul-britanic-ian-mckellen-solidar-cu-minoritatile-nereprezentate-la-nominalizarile-pentru-oscar-20-15-59
Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, în noaptea de 28 spre 29 februarie.
Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 7 dimineaţa, ora României.
Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.
Votează-ți favoriții la Premiile Oscar® 2016 și câștigă unul din cele trei sisteme Home Cinema! Dacă favoriții tăi iau Oscarul acasă, vei intra automat în tragerile la sorți pentru câștigarea premiilor! Te poți înscrie în concurs în perioada 22 februarie, ora 09:00 și până la 28 februarie, ora 23:00, prin una din următoarele medii: http://www.digi-film.ro/contests/oscar-2016 sau http://www.digi24.ro/concursuri/oscar2016/.
Luni, 29 februarie 2016, toți participanții care au răspuns corect la minimum o întrebare, vor fi incluși în tragerea la sorți pentru 3 sisteme Home Cinema.
- Etichete:
- steve jobs
- oscar
- kate winslet
- quentin tarantino
- academia americana de film
- carol
- premiile oscar
- will smith
- alan rickman
- spotlight
- room
- oscarssowhite
- diversitate rasiala oscar
- filme nominalizate la oscar
- jada pinkett smith
- cate blanchett
- rooney mara
- alicia vikander
- the danish girl
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News