„Alianţa îşi redefineşete profilul existenţial ppentru care a funcţionat în ultimii ani. Aproape că nu-l mai avea. Acum îşi găseşte scopurile, coerenţa, motivaţia, îşi redefineşte, la fel ca acum 25 de ani, azimutul est-vest şi să-şi definească valorile comune, deci alianţa, liderii occidentali, avem toate motivele să-i fim recunoscători lui Putin”, a spus E. Hurezeanu.
El a explicat că s-a creat de o conştiinţă europeană, prin opoziţie cu duşmanul, aşa cum în Războiul Rece exista o ideologie oocidentală.
„Acum se întâmplă crearea unei stări de pericol nou, luptele din Ucraina, noua tabelă de valori a lui Putin. Toate aceste arme pe care europenii le-au crezut prăfuite au reapărut foarte periculos la adresa Occidentui. SUA, Germania, Anglia au aflat că au scopuri comune, că-iinteresează estul Europei”, a adăugat jurnalistul.
El a precizat că luptele ar putea continua, lăsând graniţele penetrabile şi că interesante sunt măsurile politice şi administrative ce vor fi luate de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
„Coridorul terestru care leagă Rusia de MareaAzov să se transforme în Transnistria, un conflict îngheţat. Graniţele vor rămâne poroase, penetrabile ca acum. Interesant este că Poroşenko a declarat, la summitul NATO din Ţara Galilor despre măsuri politce şi adninistrative ulterioare, care acordă mai multe drepturi, autonomii locale, şcoală limbi, drepturi ale minorităţilor”, a mai spus Hurezeanu.